AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman: Aile, çocuk ve kadın kırmızı çizgimizdir
Basın toplantısı ve kültür vizyonu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Hüseyin Yayman, AK Parti Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısında başkanlığın çalışmaları ve kültür politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yayman, kültür ve sanatı toplumda birleştirici bir manevi harç olarak gördüklerini; duygudaşlık, kaderdaşlık, tarihdaşlık ve birlikte yaşama kültürünü geliştiren faaliyetler olarak nitelendirdi.
Yayman, 24 yıllık AK Parti iktidarı döneminde kütüphanelerden tiyatro binalarına, opera sahnelerinden Atatürk Kültür Merkezi’ne, Millet Kütüphanesi’nden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu’na kadar milletin arzu ettiği eserlerin gerçekleştirildiğini belirtti.
Kucaklayıcı bir kültür anlayışı
Yayman, kültür anlayışlarının ilim, irfan, hikmet ve bilimden ilham alan kuşatıcı bir yapıyı temsil ettiğini vurguladı. Gelecek dönemde taklit eden değil, taklit edilen bir kültür-sanat anlayışıyla talepleri takip etmeye devam edeceklerini ifade etti.
Kültürel çeşitliliğe dikkat çeken Yayman, bu toprakları "dünyanın bir kütüphanesi" ve medeniyetlere ilham kaynağı olarak gördüklerini; türkü, atasözü, kilim ve halı motiflerinin bu köklü medeniyetin izlerini taşıdığını söyledi.
Dijitalleşme, aile ve gençlik
Basın mensuplarının dijital yayın platformlarındaki içeriklerin aile kavramını aşındırdığına ilişkin eleştirileri sorması üzerine Yayman, ailenin korunması ve gençlerin Türkiye için "milli güvenlik meselesi" haline geldiğini belirtti. Kendisinin TBMM’de dijital mecralar komisyon başkanlığı yaptığını hatırlatarak, dijitalleşmenin karşı konulamaz bir olgu olduğunu ama bunun pozitif yönlerinin öne çıkarılmasının gerektiğini söyledi.
Yayman, ulus aşırı küresel şirketlerin yasama, yürütme ve yargının üzerinde hareket etme eğiliminde olduğunu ve kimi içeriklerle aileye karşı bir saldırı algısı oluştuğunu ifade etti. Vatandaşların günün 7 saatini internette geçirdiğini, yaklaşık 3,5-4 saatini sosyal medyada harcadıklarını, sosyal medyanın yanlış davranışları teşvik eden bir ortam haline geldiğini savundu.
Kırmızı çizgi: Aile, çocuk ve kadın
Yayman, yasaklamaların tek çözüm olmadığına işaret ederek, "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" anlayışını da doğru bulmadıklarını söyledi. Aile, çocuk ve kadın bizim kırmızı çizgimizdir vurgusunu yaparak, entrika ve cinselliğin öne çıktığı, aile değerlerini yok sayan yayıncılığı kabul etmediklerini belirtti. Sorumluluk taşıyan yayıncılığın önemine dikkat çekti.
Yapay zeka ve dijital etik
Yapay zekâ ile ses ve görüntü taklitlerinin önemine değinen Yayman, yapay zekânın dijitalleşmede yeni bir paradigma olduğunu, yakın gelecekte yeteneklerinin öngörünün ötesine geçebileceğinin uzmanlarca belirtildiğini aktardı. Koruyucu ve statükocu yaklaşımlarla yapay zekâya direnmenin doğru olmadığını, dijitalleşmenin doğru tanımlanması ve buna uygun siyasi tutum geliştirmenin önemini vurguladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: "Aile, çocuk ve kadın bizim kırmızı çizgimizdir"