Hazo Hanı'nda BEÜ öğrencilerinin duygu odaklı sergisi
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencileri Remziye Öğrü ve Gülcan Bulut, kentin tarihi mekânlarından Hazo Hanında, yaklaşık 4 yıl boyunca hazırladıkları eserleri sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergi 2 gün boyunca ziyaretçileri ağırlayacak.
Eserlerin teması ve anlatımı
Remziye Öğrü, 4. sınıf öğrencisi olarak çalışmalarında babasının hastalık ve vefat sürecini ele alıyor. Öğrü'nün yapıtlarında hüzün, özlem ve hatıralar ön plana çıkıyor; serginin dikkat çeken bölümlerinden biri, babasına ait eşyaların sergilendiği cam fanus oldu.
Fanusun içinde, babasının vefatından önce giydiği kıyafetler ile yıllardır kullandığı tespih yer aldı. Öğrü, eserleriyle duygularını ve ailevi mirası görsel bir anlatıma dönüştürdü.
Diğer sanatçı Gülcan Bulut ise 3D yazıcılarla ürettiği insan uzuvları üzerinden bireyin varoluşu ve toplumsal mesajları tartışmaya açıyor. Bulut, uzuvları yalnızca işlevsel parçalar olarak değil, zaman içinde değişme ve yok oluşu gösteren birer ifade aracı olarak kullandığını belirtiyor.
Sanatçıların ifadeleri
Remziye Öğrü sergi hakkında şunları söyledi: "Bu sıra dışı sergimizde 2 yıl önce kaybettiğim babamı sanata dökmek istedim. Her bir çalışmada farklı duygular, farklı tebessümler bulunmakta. Aslında parça parça ama birleşince bir bütün oluşturuyor. Ortada bulunan fanusun içinde gördüğünüz eşyalar babamdan bize kalan son mirastır. Yıllar boyunca üstünde hiç çıkarmadığı hala teri, teni kokan kıyafetleri bulunmakta. Hala şapkası kokuyor. 7 yıl boyunca elinden hiç çıkarmadığı sabır çeken tespih bulunmakta. Toprakla bütünleştirmemin nedeni topraktan geliyoruz ve toprağa gömülüyoruz"
Gülcan Bulut ise çalışmalarını şu sözlerle anlattı: "Yağlı boya sergilerimiz ve enstalasyon çalışmalarımız var. Bu tarihi mekanla bağdaştırıp anlatmak istedik. Bunun manası bizde çok fazla. Çünkü buraya insanlar geldi. El izlerini bıraktı. Ayak izlerini bıraktı ve gitti. Benim için de uzuvlar sadece birer işlevsel organ değil. Benim için ifadenin birer gücü aslında. Yürüdüğümüz o ayak zamanla bebeklikten yaşlılığa doğru bitip tükenip yok olması. Gözlerin anlamını yitirmesi, yaşlanması. Bunlar benim için birer ifade aslında ve bunun yok oluşunu anlatıyorum"
Açılış ve katılımcılar
Açılışa Bitlis Belediye Başkan Vekili Necmi Menteş, BEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Behçet Kocaman, BEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Funda Masdar ve öğrenciler katıldı. Sergi, sanatın duyguları ifade etme gücüne dair bir örnek olarak ilgi topladı.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ (BEÜ) GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ RESİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ REMZİYE ÖĞRÜ VE GÜLCAN BULUT, KENTİN TARİHİ MEKÂNLARINDAN HAZO HANI'NDA DUYGU DOLU BİR SERGİ AÇTI.