DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.850.582,89 0,09%

Hatay'ın 10 Yöresel Lezzeti Coğrafi İşaretle Tescillendi

Hatay'ın 10 yöresel lezzeti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi.

Yayın Tarihi: 23.05.2025 20:59
Güncelleme Tarihi: 23.05.2025 20:59

Hatay'ın 10 Yöresel Lezzeti Coğrafi İşaretle Tescillendi

Hatay'ın Yöresel Lezzetleri Coğrafi İşaret Aldı

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay, yerel lezzetlerini koruma altına almak için önemli bir adım attı. Aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, taş kadayıf, bahtenis dolması, fellah köftesi, pirzolalı yaprak sarma ve ekşi aşı gibi 10 ürün, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi.

Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri Kapsamında Tanıtım

Bu ürünlerin tescil belgesi, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Hatay Valiliğinin girişimiyle Antakya Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen bir programda tanıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, burada yaptığı açıklamada, hatırlatmak istediği önemli bir nokta üzerinde durarak, Hatay'ın 600'den fazla yemek çeşidine sahip olduğunu vurguladı.

Coğrafi İşaretli Ürün Sayısında Artış Hedefi

Vali Masatlı, Hatay'ın coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak için yürütülen çalışmalara değinerek, 5 Şubat 2023'te 25 olan coğrafi işaret tescilli ürün sayısının bugün itibarıyla 50'ye çıkarıldığını bildirdi. Ayrıca, 80 ürünü daha coğrafi işaret olarak tescil ettirmek için çalışmaların sürdüğünü dile getirerek, bu süreçte kültür ve turizmin önemi üzerinde durdu.

Masatlı, "Bu coğrafi işaretler hem kültürümüzün zenginliğini hem de insanlarımızın bu alandaki emeklerini tescil etmek anlamına geliyor. Amacımız, bu çalışmaları gelecek yılın başına kadar tamamlayarak 130'a yakın ürünün tescilini almak," diye ekledi.

Gastronominin Tanıtımına Önem Veriliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay'ın gastronomisinin tanıtılması ve ayağa kaldırılması için gerekli gayret gösterdiklerini ifade etti. Program sonrasında katılımcılara, coğrafi işaret tescil belgesi verilen 10 ürün ikram edildi.

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay'ın yöresel...

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay'ın yöresel lezzetlerinden aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, taş kadayıf, bahtenis dolması, fellah köftesi, pirzolalı yaprak sarma ve ekşi aşı, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi. Programa Vali Mustafa Masatlı da katıldı.

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay'ın yöresel...

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay'ın yöresel lezzetlerinden aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, taş kadayıf, bahtenis dolması, fellah köftesi, pirzolalı yaprak sarma ve ekşi aşı, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi. Programa Vali Mustafa Masatlı da katıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı