Hasköy'de çocuklar el yapımı patenlerle karda eğlenceye dönüştürdü
Muş’un Hasköy ilçesinde etkili olan kar yağışı, köy çocuklarının yaratıcı oyunlarına zemin hazırladı. Dağdibi köyü sakinleri poşet, naylon, kızak ve kendi el becerileriyle yaptıkları patenlerle yokuşlu köy yollarını adeta küçük bir pist haline getirdi.
Yaratıcılık ve dayanışma öne çıkıyor
Çocuklar, malzeme sınırlılığına rağmen el yapımı demir patenler ile oyun alanlarını genişletiyor. Bir arada oynama, deneme-yanılma ve el becerisi gerektiren bu uygulama köy yaşamının pratik çözüm üretme kültürünü yansıtıyor. Renkli görüntüler ve çocukların yüzlerindeki mutluluk, kışın toplumsal bir etkinliğe dönüşebildiğini gösteriyor.
Çocukların aktarımları
Miraç Menteş: "Her kar tatilinde buraya geliyoruz. Kar tatillerini çok seviyoruz. Bazen patenlerimizi okula da götürüp orada kayıyoruz. Demir patenlerimizi kendimiz yapıyoruz. Biz buna paten demiyoruz, 'guşen' diyoruz."
Alperen Coşkun: "Okul zamanı da okulda kayıyoruz. Çok eğlenceli. El yapımı demir patenler yaptık. Bazen yollar kardan temizlenince üzülüyoruz ama başka bir yerde kendimize kayacak alan buluyoruz. Burası Muş, yolları yokuşlu, her zaman kayacak yer bulabiliyoruz."
Özgür Ayaz Uslu: "Okullar tatil olduğunda buraya geliyoruz. Kar tatillerini çok seviyoruz. El yapımı patenlerimiz var. Yapımını dedemden öğrendik, abim yaptı, sonra bana kaldı. Arkadaşlarımızla sürekli kayıyoruz."
Zorluklar ve sürdürülen oyun
Çocuklar, zaman zaman yolların açılması nedeniyle üzülse de, kar temizleme ekiplerinin müdahalesinin ardından başka alanlarda kayacak yer bularak oyunlarını sürdürmeye devam ediyor. Kırsal alanların yokuşlu coğrafyası, çocuklara alternatif oyun imkânları sağlıyor.
Gözlem: Bu görüntüler, kırsal kesimde çocukların sınırlı kaynaklarla nasıl kolektif ve yaratıcı çözümler ürettiğini; kış mevsiminin yerel oyun pratiklerini ve kuşaktan kuşağa aktarılan becerileri canlı tuttuğunu ortaya koyuyor.
HASKÖY’DE ÇOCUKLAR KARIN KEYFİNİ KAYARAK ÇIKARDI