Hamas'tan Esir Takası Açıklaması: Anlaşmaya Bağlı Kalınacak Garantisi Alındı

Hamas, esir takasının yeniden başlamasını arabuluculardan alınan İsrail'in anlaşmalara uyacağı garantilerine bağladı.

Yayın Tarihi: 15.02.2025 16:40
Güncelleme Tarihi: 15.02.2025 16:40

Hamas'tan Esir Takası Açıklaması: Anlaşmaya Bağlı Kalınacak Garantisi Alındı

Hamas, esir takasının bugün yeniden başlamasının, arabulucuların İsrail'in 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasına bağlı kalacağına dair garanti vermelerinin ardından mümkün olduğunu açıkladı.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün esir değişim sürecinin yeniden başlaması, arabuluculara verdiğimiz taahhüt ve işgal devletinin anlaşmaya uymasını sağlayacak garantileri almamız doğrultusunda gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Kanu, arabulucuların verdiği söz ve bu konudaki garantiler temelinde İsrail'in insani protokolü (ateşkes anlaşması) uygulamaya başlamasını beklediklerini belirtti. Bunun yanı sıra, Hamas'ın tutumu ve arabulucuların çabalarının İsrail’i esir takasına bağlı kalmaya zorladığını vurguladı.

Ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması müzakerelerinin başlayabilmesi için görüşmelerin sürdüğüne işaret eden Kanu, "İşgal devletinin, geri kalan esirlerinin serbest bırakılması için ateşkes anlaşmasının tüm şartlarını uygulamaktan başka seçeneği yok." şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun oyalama taktiğini ve anlaşmanın şartlarından kaçma girişimini "kendisini ve hükümetini kurtarmak" olarak gördüğünü ifade eden Kanu, Hamas’ın "anlaşmanın başarısız olmasına izin vermeyeceğini" vurguladı.

Bugün gerçekleşen esir takasının altıncı turunda, Hamas Gazze'deki biri ABD-İsrail, biri Rusya-İsrail çifte vatandaşı olmak üzere toplam 3 İsrailli erkeği serbest bırakırken, İsrail toplamda 369 Filistinli esiri serbest bıraktı. Serbest bırakılan Filistinli esirlerin, Ofer Askeri Cezaevi'nden ve İsrail'in güneyindeki Ketziot Hapishanesi'nden Kızılhaç ekiplerine teslim edildiği bildirildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı