Osmangazi Hanımlar Konağı kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını destekliyor
Haliliye Belediyesi tarafından kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik hayata daha aktif katılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Osmangazi Hanımlar Konağı, mahalle sakinlerinden yoğun ilgi görüyor. Merkezi yapı, dikiş, nakış, trikotaj ve ahşap boyama atölyeleriyle üretim imkânı sunarken, spor salonu ve dinlenme alanları ile de kadınların buluşma noktası haline geldi.
Hizmetler ve eğitim
Belediye Başkanı Mehmet Canpolat talimatları doğrultusunda açılan hanımlar konakları, Osmangazi ve İpekyol Mahalleleri'nde hizmet veriyor. Merkezlerde kursiyerler, uzman eğitmenler eşliğinde hem yeni beceriler kazanıyor hem de el emeği ürünler ortaya çıkarıyor; bu sayede kadınların meslek edinmesine ve aile ekonomilerine katkı sağlanıyor.
Kursiyerlerin görüşleri
Hanımlar konağından faydalanan kadınlar, sunulan imkânlardan duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Ev hanımı olduğunu belirten Fidan Aslan şu değerlendirmeyi yaptı: “Boş zamanlarımda belediye başkanımız Mehmet Canpolat’ın bizlere sunduğu dikiş-nakış kursuna geliyorum. Hem vaktimi değerlendiriyorum hem de çocuklarıma ve arkadaşlarıma hediyeler hazırlıyorum. Bu imkan için başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Atölyelere düzenli katılan Hacer Songül Mızrak ise merkezin hem ekonomik hem de sosyal açıdan sunduğu faydayı şöyle özetledi: “Bu ortam biz kadınlara hem aile bütçesine katkı hem de güzel arkadaşlıklar kazandırdı. Hocalarımız sayesinde çok şey öğrendik. Evimizi yeniledik, gönlümüze de evimize de dokunan çalışmalar yaptık. Başkanımıza ve hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz.”
Etki ve değerlendirme
Oluşturulan atölye ve sosyal alanlar, kadınların boş zamanlarını değerlendirip beceri edinmelerine olanak tanıyor. Bu tür merkezlerin, hem üretime katılımı artırarak aile bütçelerine destek sağladığı hem de sosyal dayanışmayı güçlendirerek mahalle bağlarını kuvvetlendirdiği görülüyor. Osmangazi ve İpekyol gibi merkezlerin sürdürülebilirliği, sağlanan eğitimin niteliği ve katılımcı memnuniyeti üzerinden izlenmeye devam ediliyor.
HALİLİYE’DE KADINLAR AİLE BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLIYOR