Haksız Ticari Uygulama ve Reklam Cezalarına Uzlaşma İmkanı Getirildi

Ticaret Bakanlığı, haksız ticari uygulama ve reklam cezalarına uzlaşma imkanı sunarak indirimle yargı yoluna gitmemeyi teşvik ediyor.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 11:57
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 11:57

Haksız Ticari Uygulama ve Reklam Cezalarına Uzlaşma İmkanı Getirildi

Haksız Ticari Uygulama ve Reklam Cezalarına Uzlaşma İmkanı Getirildi

Ticaret Bakanlığı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Uygulanan İdari Para Cezalarına İlişkin Uzlaşma Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, haksız ticari uygulama ve reklam cezalarını uzlaşma kapsamına aldı. Bu düzenleme ile Reklam Kurulunca idari para cezası uygulananlara, yargı yoluna gitmemeleri koşuluyla yüzde 50'ye kadar indirim imkanı tanınacak.

Yeni Yönetmelik Hakkında Detaylar

Yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığından alınan bilgilere göre, ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin cezalar, diğer para cezalarında olduğu gibi uzlaşma kapsamına alındı. Bu adım, uygulayıcılar için önemli bir kolaylık sağlıyor.

Bakanlık, idari yaptırım kararı verme yetkisini şimdi Ticaret İl Müdürlüklerine devredebilme imkânı sunarak mevzuat değişikliğine uyum sağladı. Bu kapsamda, yönetmelik düzenlemeleri içinde yer alan "Valilik" ibareleri, "Ticaret İl Müdürlükleri" olarak güncellendi.

Başvuru Usulleri ve Süreçler

Uzlaşma başvurusu yapmak isteyenler için yeni başvuru usulleri detaylandırıldı. Başvuruların, komisyon sekretaryası dışında bir Bakanlık birimine yapılması halinde şahsen ya da iadeli taahhütlü posta ile yapılmasına olanak tanındı. Bu durum, muhatapların herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamaları adına önem taşıyor.

Başvuruların kabulü için gerekli belgelerin sunulması şartı da getirildi. İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamındaki itiraz süreçlerinin uzlaşma sürecini durdurmaması amacıyla, itiraz başvurusu sonuçlanıncaya dek, uzlaşma işlemleri bekletilebilecek. Bu süre, Yönetmelikte belirlenen en geç 4 ay süre kuralına tabi.

Bu düzenlemeler, hem ticari faaliyetlerdeki rekabeti artırmayı hem de hukuki belirsizlikleri azaltmayı hedefliyor.