Hakkari'de karla kaplanan yaylada mahsur kalan sürü köylülerin çalışmasıyla kurtarıldı

Hakkari’nin yüksek kesimlerinde aniden başlayan kar yağışıyla yaylada mahsur kalan sürü, köylülerin yaklaşık 2 saatlik çabasıyla kurtarıldı; bir buzağı kurt saldırısında telef oldu.

Yayın Tarihi: 17.11.2025 09:56
Güncelleme Tarihi: 17.11.2025 09:56

Hakkari'de karla kaplanan yaylada mahsur kalan sürü köylülerin çalışmasıyla kurtarıldı

Hakkari'de karla kaplanan yaylada mahsur kalan sürü köylülerin çalışmasıyla kurtarıldı

Hakkari’nin yüksek kesimlerinde aniden etkili olan kar yağışı, Bay köyü Ülebera yaylası çevresinde küçük ve büyükbaş hayvanların dönüş yolunu kapadı. Olay, yaylada bulunan çobanların durumu köy halkına bildirmesiyle gündeme geldi.

Olayın gelişimi

Yağışın ani ve yoğun olması nedeniyle yayladaki patikalar karla kaplandı. Çobanların haber vermesi üzerine köylüler örgütlenerek hayvanları kurtarmak için yola çıktı. Bölgedeki olumsuz hava koşulları, özellikle kar ve sis, ulaşımı güçleştirdi ve ekipleri zaman zaman zor durumda bıraktı.

Kurtarma çabaları

Köylüler, karla kaplı patikalarda güçlükle ilerleyerek yaylaya ulaştı. Yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından mahsur kalan sürüye erişildi ve hayvanlar güvenli şekilde köye sevk edildi. Kurtarma çalışmaları sırasında ekipler, hem hayvanların yönlendirilmesi hem de olumsuz hava şartlarına karşı tedbir alma görevini birlikte yürüttü.

Sonuç ve açıklama

Hayvan sahiplerinden Cahit Çiftçi, yapılan açıklamada sürüyü köye sağ salim ulaştırdıklarını belirtti ve yaşanan kayba ilişkin, "Başka bir köylümüze ait bir buzağı maalesef kurt saldırısı sonucu telef oldu" dedi. Olay, yüksek kesimlerdeki havanın ani değişimleri ve yayla hayvancılığının karşılaştığı risklerin bir kez daha gündeme gelmesine yol açtı.

Not: Köylülerin koordineli müdahalesi ve hızlı reaksiyonu, olası daha büyük kayıpların önüne geçti; olay, bölgedeki dayanışma ve yerel bilgi birikiminin önemini gösterdi.

DAĞDA MAHSUR KALAN HAYVAN SÜRÜSÜ, KÖYLÜLERİN YOĞUN ÇABASIYLA KURTARILDI.

DAĞDA MAHSUR KALAN HAYVAN SÜRÜSÜ, KÖYLÜLERİN YOĞUN ÇABASIYLA KURTARILDI.

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.