Bist 100
10.208,65 1%
DOLAR
32,41 0,16%
EURO
34,81 0,01%
ALTIN
2.387,14 0,1%

Hakan Fidan Mısılı mevkidaşı ile İran, İsrail ve Filistin konularında görüşme yaptı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısında gündemi değerlendiren Fidan, İsrail ile İran arasındaki gerilime yönelik açıklama da yaptı.

Yayın Tarihi: 20.04.2024 13:35
Güncelleme Tarihi: 20.04.2024 13:35

Hakan Fidan Mısılı mevkidaşı ile İran, İsrail ve Filistin konularında görüşme yaptı!

Bugün Türkiye’ye gelen Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, İstanbul’da mevkidaşı Hakan Fidan ile buluştu. İki bakan önce basına kapalı bir şekilde baş başa görüşme yaptı, daha sonra da kamera karşısına geçerek ortak değerlendirmelerini paylaştı. 

Görüşmelerde Gazze konusunu ele alan iki Dışişleri Bakanı, savaşın başından bu yana Gazze’de yapılması gerekenlerin altını çizdiklerini vurguladı. Yardımların Refah sınır kapısından ulaştırılması için gece gündüz yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Bakan Fidan, bu süreçte Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya sorunlarını konuştuklarını da aktardı. Sudan’da devam eden iç savaşın durdurulmasına yönelik çözüm planlarını görüştüklerini belirten Bakan Fidan, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ekledi. İki kardeş ülke olduklarını ve büyük bir işbirliği potansiyeli olduğunu kaydederek, “buradaki büyük potansiyeli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail ile İran arasındaki gerilim konuşuldu! 

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Filistinlilerin kendi devletlerini kurma haklarının olduğunun altını çizerken, bu sorun çözülmeden Orta Doğu’da devam eden krizlerin son bulmayacağını kaydetti. İran ve İsrail arasındaki gerilimden endişe duyduklarını kaydeden Şükri’nin yanı sıra Bakan Fidan, önceliğin iki devletçi çözün olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmediği sürece krizlerin artarak devam edeceğini belirtti. 

İsrail’e karşı baskının artması gerektiğini ifade eden Bakan Fidan, İslam, Afrika ve Batı ülkeleri olarak herkesin bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. Orta Doğu’da yaşanan her şeyin Batı’yı da etkileyeceğini kaydeden Bakan Fidan, Batı’dan bu haksızlığa ses çıkarması çağrısında bulundu.