Libya'nın Sirte kentindeki kontrol noktasında, Hafter güçleri tarafından Mağrip Direniş Konvoyu'ndan 4 aktivistin gözaltına alındığı bildirildi. Mağrip Direniş Konvoyu, Filistin İçin Ortak Eylem Koordinasyonu üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, konvoyun Sirte'ye girişine izin verilmediğini ve konvoya su, gıda ve ilaç ulaştırılmasına engel olunduğunu duyurdu.
Açıklamada, gözaltına alınan 4 kişinin, Bingazi’deki yetkililere yönelik hakaret içerikli videolar çektikleri iddiasıyla gözaltına alındığı ifade edildi. Ayrıca, gözaltına alınanlara bir avukatın eşlik etmesine izin verilmediği belirtildi.
Gözaltına alınanların 2'sinin Tunuslu, birinin Libyalı ve birinin de Cezayirli olduğu açıklandı. Konvoydaki bazı kişilerin, güvenlik güçlerinin tutumuna itiraz etmesi üzerine silahlı tehditler yaşandığı bilgisi verildi. Açıklamada, Libya'nın doğusunda görev yapan hükümetin bu keyfi uygulamaları sonlandırmaya çağrıldığı belirtildi.
Mağrip Direniş Konvoyu, ülkenin batısından sorunsuz bir şekilde geçerken, 12 Haziran akşamı Hafter güçlerinin kontrolündeki Sirte’de durdurulmuştu. Libya’da şu an Trablus’ta görev yapan Abdulhamid Dibeybe hükümeti ile Bingazi’deki Temsilciler Meclisi tarafından atanan Usame Hammad hükümeti olmak üzere iki hükümet bulunuyor.
Gazze’deki ablukayı kırmak amacıyla başlatılan Mağrip Direniş Konvoyu, 10 Haziran’da Libya’nın ilk durağı olan Zaviye kentine ulaşmıştı. 11 Haziran’da, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, konvoyun yerel halk tarafından karşılanmasını gurur verici bulduğunu ifade etti. Hammad hükümeti de konvoyu "cesur bir halk girişimi" olarak değerlendirdi.
11 Haziran’da yapılan açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanlığı, Gazze sınırına yapılacak ziyaretlerin önceden alınacak resmi onaylarla mümkün olabileceğini bildirmişti. Mısır yönetimi, bu kapsamda Ariş kenti ile Refah Sınır Kapısı’ndaki düzenlemelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.