Hacettepe Üniversitesi ve Sabri Ülker Vakfı iş birliğiyle yeni uygulama alanı
Sabri Ülker Vakfı ile Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü iş birliğinde, Gıda ve Beslenme Okuryazarlığı Uygulama Alanı hizmete açıldı. Projenin amacı, öğrenciler ve üniversite personelinin dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini desteklemek ve kronik hastalıkların önlenmesine katkı sağlamak olarak açıklandı.
Açılış ve katılımcılar
Açılış törenine Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Maviş Emel Kulak Kayıkcı, Sabri Ülker Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz, vakıf yönetimi ve bilim kurulu üyeleri, bakanlık yetkilileri ile akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.
Gerekçe, hedefler ve planlanan faaliyetler
Sabri Ülker Vakfı yetkilileri, vakfın 15 yıldır gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincini geliştirme çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. Dr. Talat İçöz açılış konuşmasında şunları söyledi: "Toplumsal refahın en önemli bileşenleri olan sağlık, gıda ve beslenme alanındaki sürdürülebilir projelerimizin odağında bilgi kirliliğiyle mücadele ve gıda bilincini artırmak var. Gıda okuryazarlığı arttıkça, bilgi kirliliğinin azalacağına, bilinçli tercih yapılmasının kolaylaşacağına inanıyoruz. Açılışını yaptığımız ‘Gıda ve Beslenme Okuryazarlığı Uygulama Alanı’nı da bu konuda saha etkinliğimizi artıracak bir platform olarak kurguladık. Toplum sağlığına yönelik iyi uygulama örneklerinden birini oluşturacak bu alan, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve personelinin dengeli beslenme konusunda bilinçlenmelerini desteklerken, kronik hastalıkların önlenmesine de katkı sağlayacak. Bu alanda yürütülecek eğitim, danışmanlık, etkinlik, dijital içerik ve atölye çalışmaları, ülkemizde gıda okuryazarlığının yaygınlaşmasına dönük yenilikçi bir model oluşturacak."
Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel alanın Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye yerleşkesinde, günlük yaklaşık 5 bin kişiye hizmet verilen bir noktada açıldığını vurguladı ve yıl boyunca sürdürülecek faaliyetlerin öğrenciler, üniversite personeli ve danışan/hasta yakınlarına yönelik sürdürülebilir ve güncel içerikler sunacağını belirtti.
Prof. Dr. Maviş Emel Kulak Kayıkcı iş birliğinin, eğitim-öğretim sürecindeki öğrenciler, hizmet alan danışanlar ve üniversite personelinin sağlık yolculuklarına liderlik etmelerine ve toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise Sıhhiye Kampüsü'ndeki uygulama alanının öğrenciler ve personel için önemli bir farkındalık kaynağı olacağını ifade ederek vakfa teşekkür etti.
Saha etkinlikleri ve ilk uygulamalar
Açılış sonrası düzenlenen etkinliklerde öğrencilere yönelik bir beslenme bilimi bilgi yarışması yapıldı. Ayrıca akademisyenler, öğrenciler ve bakanlık yetkililerinin katıldığı, ünlü şef Rafet İnce ile "Tabakta Sağlık Atölyesi" gerçekleştirildi. Uygulama alanında planlanan eğitim, danışmanlık, dijital içerik ve atölye programlarıyla gıda okuryazarlığına pratik ve sürdürülebilir katkı sağlanması hedefleniyor.
Gıda ve Beslenme Okuryazarlığı Uygulama Alanı, Hacettepe Üniversitesi ile Sabri Ülker Vakfı arasındaki iş birliğinin somut bir çıktısı olarak, üniversite topluluğu ve yakın çevresine yönelik bilgi aktarımını ve sağlıklı beslenme pratiğini yaygınlaştırmayı amaçlayan bir model niteliği taşıyor.
GIDAYA İLİŞKİN GÜVENİLİR BİLGİYİ TOPLUMA ULAŞTIRMA MİSYONUYLA FAALİYET GÖSTEREN SABRİ ÜLKER VAKFI, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’YLE ÖNEMLİ BİR İŞ BİRLİĞİNE İMZA ATTI.