Gürcistan'da AB Yanlısı Gösterilerde Gözaltına Alınanların Serbest Bırakılması İçin Protesto Düzenlendi

Gürcistan'da, geçtiğimiz yıl AB yanlısı gösterilerde gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması talebiyle protesto düzenlendi.

Yayın Tarihi: 29.06.2025 23:01
Güncelleme Tarihi: 29.06.2025 23:01

Gürcistan'da AB Yanlısı Gösterilerde Gözaltına Alınanların Serbest Bırakılması İçin Protesto Düzenlendi

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, geçen yılki Avrupa Birliği (AB) yanlısı gösterilerde gözaltına alınıp tutuklanan eylemcilerin serbest bırakılması amacıyla büyük bir protesto düzenlendi. Etkinlik, akşam saatlerinde Parlamento Binası önünde toplandıkları sırada gerçekleşti.

Göstericiler, Gürcistan'ın AB ile entegrasyonu sürecinde daha etkin adımlar atılması için hükümete çağrıda bulundular. Protesto, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin, ülkesinin AB'ye katılım müzakerelerini 4 yıllığına askıya aldığı duyurusunun ardından gelen protestolar çerçevesinde düzenlendi. Bu bağlamda, 28 Kasım 2024'te gündeme gelen ve uzun süre devam eden gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılması talep edildi.

Protestocular, tutuklu eylemcilerin fotoğraflarını taşımasının yanı sıra Gürcistan, AB, ABD ve Ukrayna bayraklarını da dalgalandırdılar. Ayrıca, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili döneminde işlenmiş suçların araştırılması için oluşturulan "Geçici Soruşturma Komisyonu" çerçevesinde tutuklanan muhalefet partisi liderlerine ilişkin öfke de dile getirildi.

Mahkeme tarafından yaklaşık 8 ay hapis cezasına çarptırılan Mamuka Khazaradze, Badri Japaridze, Zurab Japaridze, Nika Melia, Nika Gvaramia ve Giorgi Vaşadze'nin de serbest bırakılması çağrısında bulunulurken, eski Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, hükümeti muhalefete baskı yapmakla suçladı.

Gösterinin bir diğer ilginç boyutu ise, muhalefetteki "Droa" Partisi liderlerinin, protesto eylemlerinin sürdürülebilirliği için açlık grevine başlamış olmalarıdır. Elene Khoştaria ile eski milletvekili Gedevan Popkadze, tutuklu göstericilerin serbest bırakılması için bu eylemi gerçekleştirmiştir.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, 28 Kasım 2024'te ülkesinin AB'ye katılım müzakerelerini başlatma sürecini 4 yıllığına askıya aldığını duyurduktan sonra gösterilere yol açan bu durum, AB ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Başbakan, sokak eylemleriyle hükümeti devirmeye çalışan güçleri, AB'nin desteğiyle hareket eden bazı gruplar ve muhalefet olarak nitelendirdi. Bu süreçte ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Gürcistan hükümeti yetkililerine yaptırımlar uygulamışlardır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı