Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'nin Açıklamaları
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkesinin topraklarının yüzde 20'sinin Rusya tarafından işgal edildiğini ifade etti. Kobakhidze, bu açıklamaları, Gürcistan-Osetya savaşı olarak da bilinen Rusya-Gürcistan Savaşı'nın 17. yıl dönümünde yaptı. Başkent Tiflis yakınlarındaki Muhtgverdi Kardeşler Mezarlığı'nı ziyaret eden Kobakhidze, bu savaşın verdiği zararları vurguladı.
2008 Savaşı ve Ulusal Çıkarlar
Kobakhidze, 2008'deki savaştan bu yana Gürcistan topraklarının yasa dışı olarak Rus güçlerince işgal edildiğini belirtti. Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve hükümetini, o dönemde yapılan eylemler için suçlayarak, bu belgelerin Gürcistan'ın ulusal çıkarlarına ciddi zarar verdiğini vurguladı. O dönemde imzalanan belgelerin, Gürcistan'ın savaşı başlattığı yönündeki suçlamalara açık kapı bıraktığını ifade etti.
Kobakhidze, savaşta 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, bu konudaki sorumlulukların askeri liderlikten kaynaklandığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Kavelaşvili'nin Mesajı
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili de, 2008'de savaşı önlemek için gerekli adımların atılmadığını kaydetti. Kavelaşvili, o dönemdeki hükümetin vatan savunmasında yetersiz kaldığını belirtti ve kahraman askerlerin ülkenin bu günlere gelmesindeki rolünü övdü.
Dışişleri Bakanlığı'nın Çağrısı
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya bölgesindeki askeri birliklerini geri çekmesi gerektiğini vurgulayarak, tek taraflı bağımsızlık ilan eden bu bölgelerin Gürcistan'a ait olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.
Tarihsel Arka Plan
Gürcistan ile Rusya arasındaki gerilim, 1992-1993 yıllarında Abhazya'da yaşanan savaşla başlamış, 2008'de Güney Osetya Savaşı ile derinleşmiştir. Rusya, bu iki bölgenin bağımsızlığını tanırken, Gürcistan ise diplomatik ilişkilerini kesmiştir. Diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından İsviçre, iki ülke arasında arabuluculuk rolü üstlenmiştir.