Güney Kafkasya İşbirliği Zirvesi İstanbul'da Toplanıyor

Yarın İstanbul'da düzenlenecek toplantıya bölgedeki dört ülkenin dışişleri bakanları katılıyor.

Yayın Tarihi: 17.10.2024 15:31
Güncelleme Tarihi: 17.10.2024 15:31

Güney Kafkasya İşbirliği Zirvesi İstanbul'da Toplanıyor

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu Üçüncü Toplantısı İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan öncülüğünde gerçekleştirilecek toplantı, 30 Ekim tarihinde İstanbul'da yapılacak.

Toplantıya Katılan Ülkeler

Bu önemli buluşmada Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve İran dışişleri bakanları yer alacak.

Hedefler ve Gündem Maddeleri

Toplantıda, bölgesel barışın sağlanması ve ekonomik işbirliğinin arttırılması için somut adımlar değerlendirilecek. İstikrarın sağlanması, bölgesel bağlantıların güçlendirilmesi ve savaş yerine işbirliğinin teşvik edilmesi konuları ön plana çıkacak.

Fidan'ın Açıklamaları

Bakan Fidan, Türkiye'nin bölgedeki barış çabalarını vurgulayacak; özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden müzakerelere destek verildiğini belirtecek.

Ortak Bildiri Taslağı

Toplantı sonunda, ortak bir bildiri kabul edilmesi planlanıyor. Bu bildiride, diyalog yoluyla sorunların çözümü, insan haklarına saygı, ve sınırların dokunulmazlığı konuları üzerinde durulacak.

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu Nedir?

Platform, Aralık 2020'de kuruldu ve bölge ülkelerinin işbirliği yapacağı bir zemin oluşturmayı amaçlıyor. Gürcistan, bugüne kadar yapılan toplantılara katılmamış olmasına rağmen platforma dahil edilmeye çalışılıyor.

Önceki Toplantılar

Platform, 2021'de Moskova'da ve 2023'te Tahran'da iki toplantı gerçekleştirmişti, bu etkinlikler bölgesel dinamizmi artırmayı hedefliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı