Gümrüklerde yoğun denetim: ocak‑ekimde 54 tonun üzerinde uyuşturucu ve milyonlarca kaçak eşya

Ticaret Bakanlığı, gümrük muhafaza ekiplerinin ocak‑ekim operasyonlarında 54 ton 480 kg uyuşturucu ile milyonlarca kaçak tütün, pod ve içki ele geçirildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 08.11.2026 10:29
Güncelleme Tarihi: 08.11.2026 10:29

Gümrüklerde yoğun denetim: ocak‑ekimde 54 tonun üzerinde uyuşturucu ve milyonlarca kaçak eşya

Operasyonların kapsamı ve yöntemleri:

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Gümrükler Muhafaza ekipleri 2026 yılının ocak‑ekim döneminde risk analizine dayalı ve hedefleme odaklı bir çalışma modeliyle saha denetimleri yürüttü. Riskli görülen araç, yolcu ve eşyalar X‑ray sistemleri, dedektör köpekler ve son teknoloji kontrol ekipmanlarıyla titizlikle incelendi.

Açıklamada, operasyonların mevzuata uygun olarak planlandığı ve şüpheli mallara yönelik numune alma, teknik inceleme ve gerekli idari süreçlerin işletildiği ifade edildi.

Ele geçirilen ürünlerin dökümü:

Bakanlık, operasyonlarda ele geçirilen başlıca maddeleri şu şekilde sıraladı: 54 ton 480 kilogram uyuşturucu madde (esrar, metamfetamin ve kokain başta olmak üzere), 9.261.191 elektronik sigara podu/kartuşu, 105.116 elektronik sigara cihazı ve aksamı, 27.284.924 dolu ve boş makaron, 1.658.497 paket sigara.

Ayrıca 300 ton 993 kilogram sigara ve nargile tütünü, 20.675.055 sigara filtresi ve kağıdı, 4.530 litre sıvı nikotin ve elektronik sigara likiti, 22.167 puro ve sigarillo ile 33.413 litre alkollü içki ele geçirildiği kaydedildi.

İmha ve idari süreçler:

Bakanlık, mevzuata aykırı olduğu belirlenen kaçak ürünlerin ambalajlarında yasal bandrol bulunmadığı için teknik ekiplerce numune alınarak ilgili komisyon tarafından imha edildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, ele geçirilen mallara ilişkin işlemlerin hukuki ve idari usullere uygun şekilde tamamlandığı vurgulandı.

Bu kapsamlı operasyonlar, sınır ve gümrük kontrollerinde risk odaklı yaklaşımla kaçakçılığın tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik uygulamaların devam ettiğini gösteriyor.

Gümrükler Muhafaza ekipleri, yılın ilk 10 ayında 54 ton 480 kilogram uyuşturucu madde ele...

Gümrükler Muhafaza ekipleri, yılın ilk 10 ayında 54 ton 480 kilogram uyuşturucu madde ele geçirdi

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!