TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın Toprak Bayramı değerlendirmesi (11-17 Haziran)
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 11-17 Haziran Toprak Bayramı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, toprak korumanın gıda güvenliği ve gelecek nesiller açısından taşıdığı önemi vurguladı.
"Gıda güvenliğinin temeli tarım, tarımın temeli ise topraktır" sözleriyle Bayraktar, toprağın sınırlı bir kaynak olduğunu ve verimli toprağın oluşumunun yüzlerce yıl aldığını hatırlattı.
Toprağın önemi ve mevcut durum
Bayraktar, toprağın insanlık için taşıdığı hayati önemi öne çıkararak Toprak Bayramı'nın bugünlerde her zamankinden daha anlamlı olduğunu belirtti. Toprağın kaybının geri dönüşünün zor olduğuna dikkat çekti ve 1 santimetrelik verimli toprağın oluşumunun yüzlerce yıl sürdüğünü vurguladı.
Tarım topraklarının korunmasını, ekonomik kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik ve gelecek kuşakların refahı açısından stratejik bir zorunluluk olarak nitelendirdi.
Tehditler ve kayıplar
Bayraktar, son 30 yılda ülkemizde tarım alanlarının yaklaşık 27 milyon hektardan 24 milyon hektara gerilediğini ve bu süreçte 3 milyon hektar tarım arazisi kaybedildiğini aktardı. Erozyon, yanlış toprak işleme yöntemleri, aşırı kimyasal kullanım, hatalı sulama uygulamaları, plansız kentleşme, sanayileşme ve altyapı yatırımları gibi etkenlerin toprak verimliliğini tehdit ettiğini belirtti.
Önerilen uygulamalar ve öncelikler
Bayraktar, toprak yapısını koruyan ve organik maddeyi artıran koruyucu tarım uygulamalarına geçilmesi gerektiğini söyledi. Su israfını önlemek için damla ve yağmurlama sulama gibi akıllı tekniklerin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Ayrıca, kimyasal gübre kullanımının optimize edilmesi ve organik gübrelerle toprağın mikrobiyolojik sağlığının geri kazandırılması amacıyla entegre besin yönetimi modellerinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Tüm bu süreçlerin, toprak analizlerinin yapay zeka ve uydu teknolojileriyle izlenmesi ve dijital tarım araçlarıyla nokta atışı müdahaleler geliştirilerek desteklenmesi gerektiğini ekledi.
Birlik olarak verimli arazilerin korunmasını hayati bir sorumluluk olarak gördüklerini belirten Bayraktar, toprak koruma önlemlerinin gıda güvenliğinin sürdürülebilirliği için temel olduğunu vurguladı.
TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ (TZOB) GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR, TOPRAK BAYRAMI HAFTASI’NA İLİŞKİN, "GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMELİ TARIM, TARIMIN TEMELİ İSE TOPRAKTIR" DEDİ.