DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.854.859,18 -0,02%

Gıda Güvenliği için Nükleer Işınlama Uygulamaları ve Faydaları

Nükleer tekniklerle yapılan ışınlama uygulamaları, gıda güvenliği sağlarken insan sağlığına zarar vermiyor.

Yayın Tarihi: 13.03.2025 11:03
Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 11:14

Gıda Güvenliği için Nükleer Işınlama Uygulamaları ve Faydaları

Nükleer Tekniklerle Gıda Güvenliği Artırılıyor

TÜRKİYE ENERJİ, NÜKLEER VE MADEN ARAŞTIRMA KURUMU (TENMAK) bünyesinde, nükleer teknikler kullanılarak gıda ışınlama uygulamaları gıda maddelerinin güvenliğini artırıyor. Gıda ışınlama, gıdaların mikrobiyolojik kalitesini ve güvenliğini geliştirmek için 20. yüzyılın en çok çalışılan teknolojilerinden biridir.

Işınlama Sürecinin Güvenliği

Işınlanmış gıdalar üzerindeki işlemler, yönetmeliklerde belirtilen kriterlere uygun bir şekilde uygulanmaktadır. Bilimsel çalışmalar, ışınlama sonucunda gıdalarda insan sağlığına zararlı bir olumsuzluk oluşturmadığını kanıtlamıştır.

Gıda Işınlama Yönteminin Avantajları

TENMAK Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (NÜKEN) Tarım ve Gıda Araştırmaları Grubu’ndan Doç. Dr. Erhan İç, gıda ışınlama yönteminin, gıdaların usulüne uygun olarak belirli bir dozda iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakılması işlemi olduğunu vurgulayarak, "Işınlama dozu 10 kilogray'dır (kGy). Bu yöntemle gıda güvenliğini sağlamak, hastalık yapıcı bakterileri kontrol etmek ve çürümeye yol açan organizmaları ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır" dedi.

Türkiye’de Işınlama Uygulamaları

Türkiye’de bir devlet ve iki özel sektöre ait toplam üç tesisin bulunduğunu ifade eden İç, bu teknik ile baharatlardan bakliyata, çiğ gıdalardan et ve balığa kadar geniş bir yelpazede gıda ürünlerine güvenle uygulama yapıldığını belirtti. İç, ışınlama sürecinin gıdaların sıcaklığını artırmadan gerçekleştirildiğini ve herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını ekledi.

Işınlamanın Sağlığımıza Zararı Yok

Ülkemizde ışınlama yöntemlerine dair bazı yanlış anlamalar bulunduğunu dile getiren İç, "Belirlenen ışınlama dozunun insan sağlığına zararı yoktur. Bu yöntem, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde güvenle uygulanmaktadır" dedi. 1980 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 10 kGy’lik ışınlamanın sağlık sorununa yol açmayacağına dair karar alındığını hatırlatan İç, bu alandaki güvenilirlik çalışmalarının uluslararası standartlar çerçevesinde yapıldığını vurguladı.

Gelecekteki Potansiyel ve Bilinçli Tüketim

Doç. Dr. İç, meyve ve sebzelerin ihracatında karşılaşılan sorunların aşılması ve pestisit sorunlarına çözüm üretmek amacıyla alternatif yöntemlere yönelmenin önemine dikkat çekti. Işınlama teknolojisi, uluslararası standartlara uygun olarak uygulandığında büyük avantaj sağlayacağını söyledi.

Ayrıca, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ışınlanmış gıdalara, tüketicinin tercihine sunmak ve bilgilendirmek amacıyla uluslararası kullanımı olan 'radura' sembolü koyma zorunluluğu bulunduğu ifade ediliyor.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde, nükleer teknikler...

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde, nükleer teknikler kullanılarak gıda ışınlama uygulamalarıyla gıda maddelerinin güvenliği artırılıyor.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde, nükleer teknikler...

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde, nükleer teknikler kullanılarak gıda ışınlama uygulamalarıyla gıda maddelerinin güvenliği artırılıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı