Gençlerin hatalı duruşu servikal lordoz kaybını hızlandırıyor

Doç. Dr. Musa Polat, gençlerde artan ekran kullanımı ve hatalı duruşların servikal lordoz azalmasına (boyun düzleşmesi) yol açtığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 16:19
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 16:48

Gençlerin hatalı duruşu servikal lordoz kaybını hızlandırıyor

uzman uyarısı:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Musa Polat, son yıllarda gençlerde daha sık konulan boyun düzleşmesi tanılarına dikkat çekti. Polat, boyun düzleşmesini tıbbi olarak servikal lordozda azalma şeklinde tanımlayarak bunun, boyun omurgasının C şeklindeki eğriliğinin azalması olduğunu belirtti.

neden önemli?:

Polat, boynun sadece kafayı taşımaktan öte; kalpten beyne giden damarların ve omuriliğin geçtiği kritik bir kavşak olduğunu vurguladı. "Boyun düzleşmesi önemlidir çünkü boynumuz önemlidir." sözleriyle bu bölgenin sağlıklı yaşam açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Doğumdan itibaren omurganın şekillenmesinde kas aktivitesinin belirleyici olduğunu, kavislerin bozulmasının da kas dengesizlikleriyle ilişkili olduğunu ifade etti.

artan tanı ve ağrı ilişkisinin açıklaması:

Doç. Dr. Polat, son yıllarda boyun düzleşmesi tanısının daha sık konulmasının temel sebebinin boyun ağrılarındaki artış olduğunu söyledi: "Daha sık boyun düzleşmesi tanısı koyuyoruz gerçekten ama bunun sebebi aslında boyun ağrılarının artmasıdır." Polat, asemptomatik kişilerdeki boyun düzleşmesinin geçmişten günümüze benzer olduğunu; ancak ağrıyla başvuran hasta sayısı arttıkça tanıların da arttığını belirtti.

günlük yaşam etkileri ve risk faktörleri:

Telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazların yoğun kullanımının yanı sıra öne eğilerek ders çalışma ve yüksek yastıkta yatma gibi hatalı postürlerin boyun düzleşmesine katkı sağladığını Polat açıkça belirtti: "Kesinlikle etkiliyor." Ayrıca bu tablonun daha genç yaşlarda, adölesan dönemde dahi ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Polat, boyundaki öne eğilmeyi sağlayan kaslarla arkaya götürmeyi sağlayan kaslar arasındaki dengesizliğin en önemli neden olduğunu; daha nadiren kaymalar, trafik kazalarına bağlı yaralanmalar ve romatizmal hastalıkların da etkili olabileceğini sözlerine ekledi.

tedavi ve önlem önerileri:

Koruyucu yaklaşımlar ve tedavi konusunda Polat, sert sabitleyici korselerin eskisi kadar yaygın kullanılmadığını, bunun yerine kişinin kas aktivitesini destekleyen ve geri bildirim veren ürünlerin tercih edildiğini söyledi. Polat, "Vücudunuzun doğal korseleri olan kasları kullanalım." ifadesiyle kasların güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Ortopedik yastıkların faydalı olabileceğini, ancak her yastığın aynı etkiyi göstermeyeceğini; seçimin hekime danışılarak ve deneyerek yapılmasının uygun olduğunu aktardı. Ayrıca boyun düzleşmesinin tek başına bir sorun olmayıp postür bozukluklarının önemli bir bileşeni olduğunu, ilerleyebileceğini ve sırtta kamburluk, belde düzleşme ile bel ve sırt ağrılarına yol açabileceğini belirtti.

Son olarak Polat, tedavinin zaman aldığını ve başarının günlük yaşamda yapılan modifikasyonlar, düzenli egzersizler ile düzenli uygulamaya bağlı olduğunu ifade ederek: "Boyun bir günde düzleşmiyor." uyarısında bulundu.

SON YILLARDA ARTAN BOYUN DÜZLEŞMESİ TANISI GENÇLERDE ALARM VERMEYE BAŞLADI. HASTANELERDE TANININ...

SON YILLARDA ARTAN BOYUN DÜZLEŞMESİ TANISI GENÇLERDE ALARM VERMEYE BAŞLADI. HASTANELERDE TANININ DAHA SIK KONULMAYA BAŞLANMASI UYARILARI DA BERABERİNDE GETİRDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.