Gelir İdaresi Başkanlığı, Kayıt Dışı Çalışan Doktorları İnceliyor

Gelir İdaresi, kayıt dışı gelir beyan eden 3,663 doktorun 13 milyar liralık hasılatını tespit etti.

Yayın Tarihi: 10.02.2025 12:31
Güncelleme Tarihi: 10.02.2025 12:31

Gelir İdaresi Başkanlığı, Kayıt Dışı Çalışan Doktorları İnceliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın denetimleri sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), özel muayenehane sahibi bazı hekimlere yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı. İlk aşamada, muayene, estetik ve cerrahi operasyonlar ile diş tedavisi gibi işlemlerden kazandıkları geliri beyan etmeyen toplam 3,663 hekimin yaklaşık 13 milyar liralık hasılatı kayıt dışı bırakıldığı belirlendi.

Yapay zeka destekli analiz ile tespit

AA muhabirinin edinimlerine göre, Gelir İdaresi, kayıt dışı faaliyet gösteren meslek grupları ve sektörlerle ilgili denetimlerini artırarak sürdürüyor. Özel muayenehanelerde faaliyet gösteren doktorların vergilendirme beyanları, yapay zeka destekli analiz programları ile incelendi.

Sonuçlar, bazı doktorların hastalardan aldıkları muayene ve ameliyat ücretlerini beyanlarına tam olarak yansıtmadığını ortaya koydu. Yapılan analizlerde, bu doktorların beyan ettikleri gelir ile gerçek kazançları arasında yüzde 400 oranında farklar olduğu belirlendi.

Ameliyat gelirlerindeki tutarsızlık

Özellikle genel cerrahi, ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarında faaliyet gösteren hekimler, hastalardan aldıkları ameliyat ve muayene ücretlerini eksik beyan ettikleri tespit edildi. Özellikle özel hastanelerle anlaşmalı çalışan veya kendi muayenehanelerinde hasta kabul eden cerrahların, gerçek gelirlerini gizlediklerine dair somut veriler elde edildi.

Diş hekimlerine yönelik inceleme

Diş hekimliği alanında yapılan incelemelerde, implant, protez, ortodonti ve estetik diş tedavilerinden elde edilen gelirlerin aksatılarak beyan edildiği anlaşıldı. Bir diş hekiminin yıllık 67 milyon lira hasılat elde etmesine rağmen bunu yalnızca 3 milyon lira olarak gösterdiği ortaya çıktı.

Estetik sektörüne yönelik denetimler

Son yıllarda hızla büyüyen estetik sektörü de Gelir İdaresi'nin denetimleri arasında. Burun estetiği, dolgu, botoks ve liposuction gibi işlemlerle ilgili muayenehaneler üzerine yapılan analizlerde, gelirlerin düzenli olarak beyan edilmediği görülmüştür.

Gönüllü uyum çağrısı ve bakanın açıklamaları

Kayıt dışı kazanç elde eden mükelleflerin gönüllü uyum çağrısında bulunulması amacıyla vergi dairelerine davet edilmesine başlandı. İlk aşamada gönüllü uyuma katılan doktorlardan 850'si beyanname vererek vergi matrahlarını düzeltti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancını beyan etmeyen ya da eksik beyan eden mükelleflerin zorunlu değil, gönüllü uyum süreçlerine katılmasının önemine vurgu yaptı. Bakan Şimşek, "Amacımız kimseyi cezalandırmak değil, kayıt dışı kalmış kazançları vergilemek. Vergide adalet ve etkinliği sağlamak hedefindeyiz," şeklinde konuştu.