Enkaz kaldırma ve inceleme çalışmaları devam ediyor
Kocaeli'nin Gebze ilçesi Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesinde 29 Ekim'de çöken 7 katlı Arslan Apartmanının enkazında ön inceleme tamamlandıktan sonra, dün başlatılan enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.
Enkaz kaldırma sürecinin işleyişi
Gebze Belediyesi ekipleri, iş makineleri yardımıyla yıkıntıları kamyonlara yükleyip döküm sahasına taşıyor. İşlemler sırasında toz oluşumunu önlemek için tankerden su sıkılıyor. Zaman zaman kaldırma çalışmaları durdurularak ortamın sessizliği sağlanıp zemin üzerinde ölçümler yapılıyor.
Enkazın yol seviyesine kadar olan kısmı kaldırılacak; ardından bilirkişi heyeti binanın temel kısmında inceleme gerçekleştirecek.
Bölgede güvenlik, tarama ve izleme
Uzman ekipler, çevredeki binalarda tarama yapıyor ve zemin ölçümleri gerçekleştiriyor. Bölgedeki binalar, sensörler vasıtasıyla 7 gün 24 saat izleniyor.
Bölgede tedbir amaçlı olarak 16 bina, 27 iş yeri ve 72 bağımsız birim boşaltılmıştı.
Yaşamını yitirenler ve kurtarılanlar
29 Ekim'deki çökme olayında enkaz altında kalanlardan anne Emine, baba Levent ve çocukları 12 yaşındaki Muhammet Emir ile 14 yaşındaki Hayrunnisa Nur Bilir hayatını kaybetmiş, 18 yaşındaki Dilara Bilir ise yaklaşık 8 saatlik çalışmanın ardından kurtarılmıştı.
Çalışmalar, enkaz kaldırma, zemin ve yapı incelemeleri ile ivedilikle sürdürülecek; uzmanların raporları doğrultusunda bölgedeki güvenlik önlemleri ve ilerleyen adımlar belirlenecek.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 7 katlı apartmanın çöktüğü ve bazı binaların tedbir amaçlı tahliye edildiği bölgede ekiplerin inceleme çalışmaları devam ediyor. Kocaeli Valisi İlhami Aktaş (solda 3), Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın (solda 2), AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar (sağda 2), çalışmalar hakkında bilgi verdi.