Gazze Mahkemesine katılan Ramzy Baroud: 'Gazze direnişi, İsrail propagandasını yerle bir etti'
ÇAĞRI KOŞAK - Filistinli gazeteci ve yazar Ramzy Baroud, İsrail'in iki yıldır Gazze Şeridi'nde yürüttüğü süreçle birlikte uluslararası toplumun bilinçlendiğini ve Gazze halkının direnişinin uzun süreli propagandayı etkisiz kıldığını söyledi.
Gazze Mahkemesi ve uluslararası farkındalık
Gazze'de işlenen savaş suçlarını araştırmak üzere kurulan küresel ve bağımsız girişim Gazze Mahkemesi'nin nihai oturumu için İstanbul'a gelen Baroud, AA muhabirine yaptığı açıklamada gazetecilerin ve küresel muhabirlerin Filistin'de yaşananları ortaya çıkarmak için verdiği çabaların Gazze sayesinde sonuç verdiğini belirtti.
Baroud, uluslararası bilincin yükselmesini yalnızca Gazze'deki sivil kayıpların boyutuna değil, aynı zamanda Gazze halkının toplu direnişi ve bu direnişin yarattığı görünürlüğe bağladı: 'Biz bunun için uğraştık ve bu şimdi Gazze sayesinde oluyor.'
Trump ve Netanyahu'nun planları ve Gazze'nin etkisi
Baroud, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Gazze'yi Monte Carlo'ya dönüştürme planı' olarak tanımladığı projeye ilişkin değerlendirmesinde, projenin Filistinlilerin kalkınmasını amaçlamadığını; amacın Gazze'yi Filistinliler olmadan geliştirmek olduğunu söyledi.
'Trump ve Netanyahu'nun bu hayalini bozan şey, Gazze'nin kendisidir,' diyen Baroud, Gazze halkının ağır kuşatma, açlık ve toplu imha süreçlerine rağmen direnerek varlığını sürdürdüğünü vurguladı. Baroud'a göre bu planlar Gazze'nin direnişi sayesinde bozulmuştur; bunun nedeni ne Trump'ın fikir değişikliği ne de Netanyahu'nun baskı altına girmesidir.
Batı Şeria ve direnişin bütünlüğü
Baroud, Batı Şeria'nın da Gazze ile bağlantılı kolektif mücadelenin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planı tartışılırken Baroud, 'Gazze bunu yaptıysa, Batı Şeria da yapabilir. Çünkü bu direniş, Nekbe zamanından bugüne kadar süren bir bütünün parçasıdır,' dedi.
İsrail'in şiddeti: Yerleşimci sömürgecilik perspektifi
Baroud, İsrail'in Filistin direnişini bahane göstererek saldırılarını meşrulaştırmaya çalıştığını, ancak bunun bir 'sömürgeci strateji' olduğunu savundu. Ona göre direnişin her biçimi, silahlı mücadele dahil, uluslararası hukuka göre meşrudur; buna rağmen İsrail Batı Şeria'da orantısız şiddet uyguluyor, yerleşimleri genişletiyor ve binlerce insanı köylerinden sürüyor.
Baroud, ayrıca İsrail'in sadece Filistin'e değil, Suriye ve Lübnan'a yönelik saldırgan politikalarının da aynı yerleşimci-sömürgeci hırsla açıklanabileceğini belirterek, 'Toprağın halksız, halkın topraksız kalmasını istiyorlar,' ifadelerini kullandı.
Sonuç: Kontrol arzusu ve direnişin rolü
Baroud, İsrail'in işgal planlarının her durumda devam ettiğini, çünkü amaçlarının mutlak kontrol kurmak olduğunu söyledi. Direnen hiçbir kimseyi istemediklerini ancak direniş olsa da olmasa da planların uygulanacağını vurguladı. Baroud'un değerlendirmesi, Gazze direnişinin uluslararası söylemi değiştirdiği ve bölgeyi etkileyen siyasi planları sorgulattığı yönünde oldu.
Öne çıkan ifadeler: 'Gazze halkının topluca direnişi, 1948'den bu yana devam eden İsrail propagandasını yerle bir etti.' 'Bu planlar Gazze ile bozulmuştur.'
İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını araştırmak üzere kurulan küresel ve bağımsız girişim "Gazze Mahkemesi"nin nihai oturumu için İstanbul'a gelen Filistinli gazeteci ve yazar Ramzy Baroud, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.