Gazze'deki Zor Şartlar
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, "Su Savaşı Suçları" başlıklı raporunda, acil durumlarda hayatta kalmak için bir kişiye gereken su miktarının 15 litre olduğunu belirtirken, Gazzelilerin günlük 4.7 litre suya ulaşabildiğinin altını çiziyor.
Sıfır Su ve Artan Kıtlık
Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü (SIWI) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Su Haftası'nın bu yılki teması "Sınırları Aşmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su" oldu. Ancak, İsrail'in Gazze'deki su kaynaklarına uyguladığı kısıtlamalar, bu ulaşımı zor hale getiriyor.
Hayat Mücadelesi Veren Filistinliler
Gazzeliler, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan saldırılarla birlikte ciddi bir su kıtlığı yaşıyor. Bu saldırılar nedeniyle birçok insan evlerini, tarım alanlarını ve yaşam alanlarını kaybetmiş durumda.
Uzun Kuyruklar ve Alım Gücü
46 yaşındaki ziraat mühendisi Muhammed Abu Ouda, ailesiyle birlikte zor günler geçiriyor. Suya ulaşmak için günde birkaç kez kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Ouda, "Su doldurmak için sırada beklerken bombaların düşmesi ve yaralanmalar yaşamamız çok korkutucu. Allah bizi korudu ama her seferinde büyük bir korku içindeyiz" diyor.
Maddi Zorluklar ve Çözümler
Ouda, evdeki ihtiyaçları için günlük en az 160 litre suya ihtiyaçları olduğunu fakat sadece 100 litre suya ulaşabildiklerini aktarıyor. Suyu satın alma alternatifi ise fiyatların yüksekliği nedeniyle daha da zor. Bunun yanı sıra, arıtma sistemi olmadan sularını daha temiz hale getirebilmek için kendi yöntemleriyle mücadele ediyorlar.
Özetle, Gazze'deki halk acil yardım çağrısında bulunuyor. Su kaynakları üzerindeki kısıtlamalar ve devam eden saldırılar, hayatta kalma mücadelesini giderek zorlaştırıyor.