DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.866.661,89 -0,33%

Gazze’de şiddetli yağış, evlerini kaybeden ailelerin insani krizini derinleştiriyor

Gazze'de şiddetli yağış, evleri yıkılan binlerce kişinin çadırlarını su bastı; barınma, eşyalar ve koruma eksikliği insani krizi ağırlaştırıyor.

Yayın Tarihi: 15.11.2025 17:37
Güncelleme Tarihi: 15.11.2025 17:37

Gazze’de şiddetli yağış, evlerini kaybeden ailelerin insani krizini derinleştiriyor

Gazze’de şiddetli yağış, evlerini kaybeden ailelerin insani krizini derinleştiriyor

Gazze Şeridi’nde dün ve bugün etkili olan şiddetli yağış, İsrail saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce sivilin yaşadığı insani krizi daha da derinleştirdi. Çadırlarda kalanların eşyaları ve yatakları kullanılamaz hale gelirken, barınma koşulları ağır şekilde bozuldu.

Kamp yaşamında yaşananlar

Orta Gazze’deki Deir el-Balah bölgesinde yer alan El-Meş'ala kampındaki çadırlar sel sularına kapıldı. Çadırlardaki giysiler, yataklar ve temel eşyalar ıslanıp kullanılmaz hale geldi; kamp sakinleri eşyalarını kuru bir yere taşıyacak araç ve kaynağa sahip değil.

Kamp sakinlerinden Amal Zaqout durumu şu sözlerle anlattı: 'Yağmur bütün gece çadırımızı su altında bıraktı, eşyalarımızı kuru bir yere taşımaya çalıştık ama maalesef başaramadık. Güneş çıkana kadar bekledik ve çadırdan çıktık. Şimdi yağmur suyundan korunacak başka bir yer aramak için yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Maddi durumumuz çok kötü. Eşyalarımızı ve kıyafetlerimizi başka bir yere taşımak için bir araca ödeme yapacak paramız yok. Sürekli acı çekiyoruz. Bu yaşamak değil, ölüm daha iyi.'

Bir diğer çadır sakini Mani Khalla ise 'Giysilerimi ve yatak eşyalarımı nereye koyacağım? Hepsi sular altında kaldı. Ne yapmam gerekiyor? Bana ne yapacağımı söyleyin. Bu yırtık çadırı Şucaiyye’den (İsrail tarafından) kovulurken komşularımız bize vermişti, bizi yağmurdan korumuyor. Dün gece sel bastı. Hiçbir şey yapamıyoruz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Allah’tan başka kimsemiz yok' ifadelerini kullandı.

İnsani tablo ve koruma eksikliği

Gazze Şeridi’nde 10 Ekim’de başlayan ateşkesin ardından toplum yaralarını sarmaya çalışırken, meteorolojik koşullar mevcut kırılganlığı artırdı. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana yürüttüğü saldırılar nedeniyle Gazze’deki konutların yaklaşık yüzde 92'si tamamen veya kısmen yıkıldı. Bu koşullar altında büyük çoğunluk, hiçbir koruma sağlamayan çadırlarda veya çökme riski taşıyan hasarlı evlerde yaşamaya çalışıyor.

Yağışların yol açtığı hasar, barınma ve temel eşyaların yok olması gibi doğrudan etkilerinin yanı sıra acil yardım lojistiğini de zorlaştırıyor; mağdur ailelerin kaynak ve hareket kabiliyeti sınırlı kalıyor. Bu durum, halihazırdaki insani yardım ihtiyaçlarını ve korunma eksikliğini daha görünür kılıyor.

GAZZE ŞERİDİ'NDE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONUCU ÇADIRLAR, SULAR ALTINDA KALDI. İSRAİL...

GAZZE ŞERİDİ'NDE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONUCU ÇADIRLAR, SULAR ALTINDA KALDI. İSRAİL SALDIRILARI NEDENİYLE EVLERİ YIKILAN FİLİSTİNLİLERİN YAŞADIKLARI İNSANİ KRİZ, BU KEZ ÇADIRSIZ KALMALARIYLA GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR.

GAZZE ŞERİDİ'NDE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONUCU ÇADIRLAR, SULAR ALTINDA KALDI. İSRAİL...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.