DOLAR
42,68 -0,01%
EURO
50,18 0%
ALTIN
5.912,15 -0,08%
BITCOIN
3.658.078,79 0,18%

G7 maliye bakanları Rusya'ya baskıyı artırma seçeneklerini görüştü

G7 maliye bakanları, Rusya'ya ek yaptırımlar, gümrük vergileri ve dondurulmuş varlıkların kullanımını içeren ekonomik önlemleri görüşerek Ukrayna'ya desteği artırma kararlılığını yineledi.

Yayın Tarihi: 13.09.2025 01:04
Güncelleme Tarihi: 13.09.2025 01:04

G7 maliye bakanları Rusya'ya baskıyı artırma seçeneklerini görüştü

G7 maliye bakanları Rusya'ya baskıyı artırma seçeneklerini görüştü

Kanada Maliye Bakanlığı açıklamasına göre G7 Maliye Bakanları Toplantısı'nda, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sonlandırmaya yönelik ilave ekonomik tedbirler ele alındı.

Toplantının gerekçesi ve vurgular

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da son zamanlarda yaptığı bombardımanlar ve "çarşamba günü Rus insansız hava araçlarının Polonya hava sahasını ihlal etmesi" gibi gelişmelerin giderek agresifleşen tutumun göstergesi olduğu ve toplantının düzenlenmesine neden olduğu belirtildi. Kanada'nın G7 dönem başkanlığı kapsamında Rusya üzerindeki baskıyı artırmak ve Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğini desteklemek için müttefiklerle yakın işbirliği yapma kararlılığı vurgulandı.

Kararlar ve tartışılan önlemler

Açıklamada, G7'nin "Rusya'nın savaş makinesini durdurma" taahhüdüne bağlı olduğuna dikkat çekildi. Bakanlar, dondurulmuş Rus devlet varlıklarının Ukrayna'nın savunmasını finanse etmek amacıyla daha fazla kullanılmasına yönelik görüşmeleri hızlandırma kararı aldı. Bu kararın, Banff'ta verilen taahhütlere dayandığı kaydedildi.

Ayrıca, G7'nin Ukrayna'nın toparlanmasını desteklerken Rusya'nın savaş çabalarını finanse eden veya destekleyen hiçbir ülke, kuruluş veya aktörün Ukrayna'nın yeniden inşasından yararlanmamasını sağlama hedefi vurgulandı.

Kanada, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Rus ham petrolü için tavan fiyatını düşürme yönündeki adımlarına atıf yapılan açıklamada, bakanların Rusya'ya yönelik baskıyı artırmak üzere ilave yaptırımlar ve gümrük vergileri gibi ticari önlemler dahil çeşitli ekonomik seçenekleri tartıştığı belirtildi.

ABD ortak açıklaması ve çağrı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer'in ortak açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için gerçekten kararlıysanız, Rusya'dan petrol satın alan ülkelere gümrük vergisi uygulamak için ABD'ye katılın." çağrısının yinelendiği aktarıldı.

Ortak açıklamada, yaptırım baskısını artırma ve Ukrayna'nın savunmasına daha fazla fayda sağlamak amacıyla dondurulmuş Rus devlet varlıklarının kullanımının araştırılması memnuniyetle karşılandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sadece (Vladimir) Putin'in savaş makinesini finanse eden gelirleri kaynağında kesen birleşik bir çabayla bu anlamsız katliamı sona erdirmek için yeterli ekonomik baskı uygulayabiliriz. Başkan Trump'ın liderliği sayesinde, ABD Rus petrolünü satın alanlara karşı şimdiden dramatik önlemler aldı. G7 ülkelerinin bu savaşı sona erdirmeye kararlı olduklarına dair verdikleri güvence bizi cesaretlendiriyor ve bu kritik dönemde bizimle birlikte kararlı adımlar atacaklarını umuyoruz."

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı