DOLAR
38,4 0%
EURO
43,69 0%
ALTIN
4.094,52 -0,11%
BITCOIN
3.619.303,78 0,69%

Fransa Yargıtay Başsavcısı Heitz, Le Pen Hakkındaki Kararı Savundu

Fransa Yargıtay Başsavcısı Remy Heitz, Marine Le Pen'in mahkeme kararına gelen tepkilere yanıt vererek, kararın adli bir süreç olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 01.04.2025 13:36
Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 13:36

Fransa Yargıtay Başsavcısı Heitz, Le Pen Hakkındaki Kararı Savundu

Fransa Yargıtay Başsavcısı Remy Heitz, 2027 cumhurbaşkanı seçimlerinin önde gelen adaylarından Marine Le Pen hakkında Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullanma suçlamasıyla verilen mahkeme kararını sorgulayan yorumlara tepki gösterdi. Heitz, bunun tamamen adli bir karar olduğunu vurgulayarak, kararın Paris Ceza Mahkemesi tarafından alındığını belirtti.

RTL radyosuna konuk olan Heitz, Le Pen’in yolsuzlukla suçlandığı davadan sonra ortaya çıkan tepkileri değerlendirerek, kararın siyasi bir nitelik taşımadığını açıkladı. Üç bağımsız ve tarafsız yargıcın verdiği bu kararın, kanunlara ve Fransız parlamenterlerin kabul ettiği yasalara uygun olarak alındığını ifade etti. Yargıçlar hakkında yapılan şahsi saldırıların kabul edilemez olduğunu belirten Heitz, bu tür saldırıların cezai işleme tabi olabileceğine dikkat çekti.

Heitz, Marine Le Pen'in mahkeme kararına yönelik tepkilerinin “son derece aşırıya kaçtığını” savunarak, kararın yıllarca süren soruşturmalar ve iki ay süren tarafsız bir dava sürecinin sonunda verildiğini dile getirdi.

Temyiz sürecine dair, söz konusu davanın 2027’deki cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde olup olmayacağına ilişkin ise Heitz, “Teknik olarak bu muhtemelen mümkün. Ancak, adli takvime göre değerlendirilmesi ve incelenmesi gerekiyor.” dedi. Heitz, bir sonraki duruşma tarihlerinin kısa süre içerisinde duyurulacağını da sözlerine ekledi.

Marine Le Pen'in, Avrupa Parlamentosu milletvekilliği dönemi sırasında hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle 2 kişiye AB fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor. 2004-2016 yılları arasında gerçekleştirilen soruşturmalar sonucunda, Le Pen ve bazı eski Ulusal Cephe Partisi (şu anda Ulusal Birlik) üyeleri hakkında AB fonlarını kötüye kullandıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen’i 5 yıl siyasi men cezasına çarptırarak, 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle göz altında geçirilmek şartıyla toplamda 4 yıl hapis cezası ve 100 bin avro para cezasına hükmetti. Le Pen, mahkeme kararının okunmasını beklemeden duruşma salonunu terk etmişti.

Mahkemenin verdiği karar, Le Pen'in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, Le Pen’in avukatları kararı temyize götüreceklerini duyurdu. Yerel siyasiler ve bazı Avrupalı liderler de bu karara tepki gösterdi. Fransa Yüksek Yargı Konseyi, davayı yürüten yargıçlara yönelik kişisel tehditlerin ve siyasi yorumların demokratik bir toplumda kabul edilemez olduğunu belirten bir bildiri yayımladı.