Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'a Tepki
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi devralma ve buradaki Filistinlileri başka ülkelere yerleştirme planının, Filistin'de iki devletli çözüme engel teşkil ettiğini belirtti.
Basın Toplantısında Açıklamalar
Lemoine, Bakanlığın haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. AA muhabirinin, Trump'ın Gazzelilerin zorla yerinden edilmesi ve Gazze'nin devralınmasını öngören açıklamalarına yönelik Fransa’nın tutumunu sorması üzerine şu yanıtı verdi:
“Bu açıklamalar, uluslararası hukuka ve Filistinlilerin topraklarında kalma taleplerine ciddi bir ihlal teşkil ediyor. Uzun zamandır desteklediğimiz iki devletli çözümün önünde büyük bir engel oluşturuyor.”
Fransa'nın Planları
Lemoine, Trump’ın açıklamalarına karşı Paris hükümetinin bir Avrupa girişimi düzenleyip düzenlemeyeceği konusunda, bu konunun şubat ayındaki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ele alınacağını düşündüğünü ifade etti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Destek
Lemoine, Trump'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile ilgili yaptırım uygulama kararının ardından, UCM’ye koşulsuz desteklerini yineleyerek şöyle konuştu:
“Cezasızlıkla mücadelede temel bir görevi olan UCM ve birimleri için desteğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. UCM'nin Roma Statüsü'ne taraf olan devletler tarafından desteklenmesi gerektiğini belirttik.”
Trump'ın Gazze İle İlgili Açıklamaları
Trump, Beyaz Saray'da Binyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD'nin Gazze'yi devralacağını ifade etmişti. Gazze'nin tamamen yıkım alanı olduğunu ve oradaki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelere yerleşmelerinin daha iyi olacağını öne sürmüştü. Trump, Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığına vurgu yapmıştı.