Fransa nikotin poşeti, sakızı ve toplarını 6 ay sonra yasaklıyor
Fransa hükümeti, nikotin içeren poşet, sakız ve topların üretim ve tüketimine ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede duyurdu. Üretim ve tüketim 6 ay sonra yasaklanacak.
Kapsam ve uygulama
Kararnameye göre söz konusu yasak, nikotin poşeti, sakızı ve toplarının hem üretimini hem de tüketimini kapsıyor. Düzenleme metninde belirtilen uygulama süreci resmi yayım tarihinden itibaren başlayacak ve uygulamanın detayları yetkili mercilerce yürürlüğe konulacak.
Nedenleri ve muafiyet
Hükümet kararında, nikotin içeren ürünlerin tüketimine bağlı olarak gençler arasında görülen zehirlenme vakalarındaki artışın yasayı gündeme getiren faktörlerden biri olduğu vurgulandı. Kararname kapsamında ilaç ürünleri muaf tutulacak, diğer tüketim amaçlı ürünler yasak kapsamına alınıyor.
Sivil toplumun tepkisi
23 derneğin çatı kuruluşu Tütüne Karşı Birlik, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Açıklamada, Zafer. Resmileşti: Fransız hükümeti nikotin poşetlerini yasaklıyor. ifadesi kullanılırken, kararın alınması için iki yıldır mücadele verildiği ve bunun genç nesillerin korunması yönünde önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Mevcut sigara düzenlemeleriyle bağlantı
Fransa haziranda belirlenen dış mekanlarda, okul çevresi, park, plaj ve bahçe gibi yerlerde sigara içilmesini yasaklamıştı. Yeni karar, hükümetin nikotin içeren ürünlere yönelik daha geniş bir düzenleme yaklaşımının parçası olarak değerlendiriliyor.
Önemli not: Kararname ile getirilen yasak, Resmi Gazete'de yayımlanan hükümlere göre uygulanacak; yürürlüğe giriş ve denetim süreçleri yetkili makamlarca belirlenecektir.