Fransa'da Le Pen'in AB Fonları Davası Başladı
Fransız aşırı sağının önemli isimlerinden Marine Le Pen ve partisi Ulusal Birlik (RN), Avrupa Birliği'ne (AB) ait fonları zimmetlerine geçirmekle suçlanıyor. Paris Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, eski adı Ulusal Cephe (FN) olan partinin 27 üyesi yargılanıyor.
Suçlamalar ve Savunmalar
Eski cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, duruşma öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Adalete güveniyorum" diyerek, argümanlarını sunmak için hazır bulunduğunu belirtti. Le Pen, kendisi ve parti üyeleri hakkında yöneltilen suçlamaların haksız olduğunu savundu.
Partinin sözcüsü Laurent Jacobelli ise AB fonlarını kötüye kullanmaya yönelik bir sistemin olmadığını kanıtlayacaklarını ifade etti.
Olayın Geçmişi
2004 ile 2016 yılları arasında, Marine Le Pen ve bazı milletvekillerinin AB fonlarıyla hayali danışmanlık hizmetleri ödemesi iddialarıyla yargı önüne çıkmalarına sebep oldu. Paris savcılığı, bu durum üzerine dava açılmasını talep etmişti.
Davaya Dair Beklentiler
Dava sürecinin Kasım ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Aşırı sağcı siyasetçilerin, suçlu bulunmaları halinde seçilme hakları 5 yıl süreyle ellerinden alınabilirken, 1 milyon avro para cezası ve en fazla 10 yıl hapis cezası ile de karşılaşabilirler. Bu dava, Le Pen’in 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylık sürecini etkileyebilir.
Daha önce 2012, 2017 ve 2022 yıllarında cumhurbaşkanlığı için aday olan Marine Le Pen, 2027 seçimleri için de adaylığını ifade etmişti.