
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, artan savunma harcamalarının Avrupa'da daha yüksek mali açıklara ve finansman ihtiyaçlarına yol açacağını bildirdi.
Fitch'ten yapılan açıklamada, 3 yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerini artırdığı, ancak bazı ülkelerin bütçelerinin NATO'nun belirlediği Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'sinin altında kaldığı aktarıldı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in bu ay AB üyesi ülkelerin ortak harcamalarının GSYH'nin yüzde 3'ünün üzerine çıkması gerektiğini söylediği anımsatıldı. İngiltere'nin savunma harcamalarını 2027'ye kadar GSYH'sinin yüzde 2,5'ine çıkarmayı taahhüt ettiği vurgulandı.
Açıklamada, İngiltere'deki harcamaların denizaşırı yardımlardan yapılacak kesintilerle finanse edileceği ve daha sonra yüzde 3'e çıkarılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Yüzde 3'lük savunma harcamaları hedefinin orta vadede bile tüm Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilmesinin olasılığına değinilerek, savunma harcamalarında 3-4 yıllık bir artış döneminden sonra elde edilecek yıllık 1 puanlık yükselişin birçok ülke için makul olabileceği öne sürüldü.
Yaşlanan nüfus, yüksek borç servisi maliyetleri, sosyal harcama talepleri ve vergi artışları ile ilgili siyasi zorluklar karşısında harcama kesintileri yapmanın zor olduğunun altı çizildi. Bu durumun daha yüksek mali açıklara ve finansman ihtiyaçlarına yol açacağı vurgulandı.
Kamu maliyesinin Avrupa'nın ülke notlarının önemli bir itici gücü olduğu belirtilerek, Avrupa düzeyinde borçlanmanın savunma harcamalarındaki artışın bir kısmını finanse etmek için kullanılacağının düşünüldüğü ifade edildi.
Ayrıca, savunma harcamalarındaki artışın, ABD'nin ticaret politikası sebebiyle ekonomik belirsizliğin yüksek olduğu bir döneme denk geldiğine de işaret edildi. Yerli sanayilere yönelik harcamalardaki keskin artışın büyümeye olumlu bir etkisi olabileceği değerlendirmesi yapıldı ancak bunun boyutunun oldukça belirsiz olduğu belirtildi.