Film sahnesi gibi Bayrampaşa'da kimlik mücadelesi veren baba

Bayrampaşa'da Mustafa Hezer, yüzde 99.98 DNA ile oğlunun babası olduğunu kanıtlamasına rağmen 9 yıldır nüfus kaydını alamıyor; çocuk okula ve hastaneye gidemiyor.

Yayın Tarihi: 19.09.2026 12:29
Güncelleme Tarihi: 19.09.2026 12:29

Film sahnesi gibi Bayrampaşa'da kimlik mücadelesi veren baba

Olayın özeti:

Bayrampaşa'da yaşayan 55 yaşındaki Mustafa Hezer, 12 yıl önce Özbekistan’da tanıştığı Pırzoda ile dini nikah kıydığını, bu evlilikten 2016 yılında doğan oğlu Ali için nüfus kaydı çıkaramadığını söylüyor. Hezer, oğlunun doğumundan itibaren kimlik alamadığı için çocuğun ne okula yazdırılabildiğini ne de hastanede işlem yaptırılabildiğini iddia ediyor.

Olay, toplumda bilinen bir film adının gerçek hayatta bir aile dramasına dönüştüğünü düşündürürken, Hezer durumu uzun süredir süregelen bir hukuk mücadelesi olarak anlatıyor.

Mahkeme süreci ve DNA sonuçları:

Hezer, Ali’nin kendi çocuğu olduğunu kanıtlamak için mahkemelere başvurduğunu ve iki kez DNA testi yaptırdığını belirtiyor. Yapılan testlerde çocuğun babasının Hezer olduğu, %99.98 oranında tespit edildiğini söylüyor. Buna rağmen nüfus müdürlüğü kaydı yapmadı ve süreç çeşitli duruşmalara taşındı.

Hezer, dört farklı mahkemeye başvurduğunu, davaların sık sık tekrarlandığını ve yaklaşık 9 yıldır süren bir hukuki süreçle karşı karşıya olduklarını anlatıyor. Mahkeme heyetinin, çocuğun kimliğinin tespiti için annenin önceki eşinden de DNA örneği istenmesine karar verdiği iddia ediliyor.

İddialara göre annenin önceki eşi Kazakistan’da bir trafik kazasında hayatını kaybetmiş; ailesi Dubai’de yaşıyor ve cenazenin oraya götürüldüğü öne sürülüyor. Hezer, mezar bulunamadığı için bu DNA örneğinin alınamadığını, bunun da davanın uzamasına yol açtığını belirtiyor.

Eşin durumu, oturum izni ve belgeler:

Hezer, eşiyle 2015’te dini nikah yaptıklarını, Özbekistan’da resmi nikah belgesi, doğum belgeleri, boşanma apostilleri ve evlilik cüzdanı gibi evrakları mahkemeye sunduğunu ifade ediyor. Anlatımına göre eşinin boşanma işlemi 2017’de Özbekistan’da tamamlandıktan sonra soyadı değişmiş.

Hezer, eşinin oturum izninin 2024 yılının Eylül ayında bittiğini ve bunun üzerine sınır dışı edildiğini iddia ediyor. Pandemi dönemi ve oturum başvurularının reddedilmesinin de aileyi Türkiye'de zor durumda bıraktığını söylüyor.

Günlük hayata etkileri:

Hezer, oğlunun kimliği olmadığı için eğitime ve sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan problemlere dikkat çekiyor. Oğlunun 10 yaşına geldiğini, okula kayıt yaptırmak istediğinde T.C. kimliği sorulduğu için kayıt işlemlerinin yapılamadığını anlatıyor. Ayrıca hastaneye götürmek istediklerinde kimlik istediğini ve muayene edilemediğini ifade ediyor.

Hezer, mahkemelerde sık sık duruşma olduğunu, her ay birden fazla duruşmaya katılmak zorunda kaldığını, bunun hem maddi hem de manevi yük getirdiğini belirtiyor. Davanın uzaması ve istenen ek belgelerin temin edilememesi süreci daha da karmaşıklaştırıyor.

İddialar, resmi belgeler ve mahkeme kararları üzerinden ilerlerken aile, özellikle çocukların temel haklarına erişimi konusunda çözüm bekliyor. Hezer yetkililere seslenerek oğluna kimlik verilmesini talep ediyor ve sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

BABA MUSTAFA HEZER (55), 9 YILDIR HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR.

BABA MUSTAFA HEZER (55), 9 YILDIR HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.