Rihan Şerab'dan Bayram Sevinci
Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde, Filistinli anne Rihan Şerab, her şeye rağmen el işi oyuncaklarıyla çocukların bayram neşesini yaşatmaya çabalıyor. İsrail'e ait saldırılar nedeniyle zor şartlar altında yaşamaktadır ancak bu durum, onun çocuklar için yaptığı özel oyuncakları üretme azmini kırmıyor.
Amigurumi Tekniğiyle Yapılan Oyuncaklar
Şerab, amigurumi tekniğiyle oyuncak kuzular örerek kendi çocukları ile kamptaki diğer çocukların bayram mutluluğunu artırmaya çalışıyor. Sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle kurbanlık hayvan bulmanın imkânsız hale geldiği Gazze'de, bu bayram bir kez daha abluka ve saldırılar altında geçiyor.
Zorlukların Üstesinden Gelme
Han Yunus'un batısındaki El-Mevasi bölgesine ailesiyle birlikte göç eden Şerab, içinde bulundukları zor koşullar altında bile umut ve mutluluk yaratmaya çalıştığını belirtiyor. Naylon çadırdan daha çok dışarıda vakit geçirmeyi tercih eden Şerab, tığ ve iplikle ördüğü oyuncakları çocuklara dağıtıyor. Şerab, "Bu ikinci Kurban Bayramı. Ne bayram, ne kurbanlık, ne bir yaşam emaresi... Ama yaşıyoruz ve mecburen bir şeyler yapmak zorundayız," diyerek yaşadığı zorlukları dile getiriyor.
Oyuncakların Renkli Dünyası
Çocukların bayram sevinci için göz nuruyla yaptığı oyuncaklarda farklı renkler kullanarak onların ilgisini çekmeye çalıştığını ifade eden Şerab, "Örneğin, pembe kuzu olmaması gerekir ama bu oyuncakları daha çekici hale getirmek için renklendiriyorum," diyor.
Güvenlik Durumu ve Saldırılar
Bunun yanında, İsrail ordusunun Gazze'de yeniden başlattığı saldırılar, çocukların güvenliğini tehdit ederken, bu durum bayram sevinci üzerindeki gölgeyi de derinleştiriyor. 18 Mart'ta başlayan saldırılarda çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 4 bin 335 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarda ise en az 54 bin 607 Filistinli hayatını kaybetmiş bulunuyor.
İsrail hükümeti, Gazze'deki işgali kalıcı hale getirmeye yönelik planlar yaparak, Filistinlileri güneydeki "toplama kamplarına" sürme niyetini de açıkça belirtmiştir. Rihan Şerab ve çocuklar için geleneksel bayram sevincinin yaşatılması, bu zor koşullar altında daha da değerli hale geliyor.