Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dar gelir grubundan alınan vergilere bir yenisini daha eklemeyi planlıyor! Eğer bu vergi de hayata geçerse, kiracılar son yılların en zor dönemlerinin artık daha da zorunu yaşıyor olacak. Çünkü piyasa yorumcularına göre ev sahipleri bu vergiyi ödemeye yanaşmayacağından, kiracılara TÜFE + vergi şeklinde kira bedeli belirelenmesi bekleniyor.
İktidar kanadının bu yıl hızla artırmaya ve çeşitlendirmeye devam ettiği vergilere bir yenisinin daha eklenmesi bekleniyor! Kulis bilgilerine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiracıların her ay yatıracağı kiralardan yüzde 20’si doğrudan vergi olarak kesilecek ve Maliye’ye gönderilecek! Yani faturayı yine dar gelirliler ödüyor olacak… Çünkü piyasa ve emlak uzmanlarına göre ev sahipleri gelirlerinden böyle bir vergiyi ödemek istemeyeceği için kira fiyatlarının TÜFE oranına göre artırıldıktan sonra üzerine bir de yüzde 20’lik vergi eklenmesi bekleniyor…
Yeni düzenlemeye göre, kiracılar her ay kiralarını bankaya yatıracak ve banka, bu tutarın yüzde 20'sini vergi olarak kesip doğrudan Maliye'ye gönderecek. Bu sistemle, ev sahiplerinin kira gelirlerinden doğrudan vergi kesintisi yapılacak. Örneğin, evini 10 bin liraya kiraya veren bir ev sahibinin eline, vergi kesintisinden sonra 8 bin lira geçecek. Mevcut uygulamada kira gelir vergisi, bir yıl boyunca elde edilen gelirlerin ertesi yıl beyan edilmesi ve belirli istisna tutarlarının düşülmesiyle ödeniyordu. Yeni sistemin ise 2025 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Elden kira ödeyenlere büyük ceza!
Elden kira ödemelerinin önüne geçmek amacıyla, yeni düzenlemede sıkı tedbirler de yer aldı. Kiralarını elden alan ev sahiplerine ve ödemeyi elden yapan kiracılara özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ancak, kiracılar elden ödeme yaptıklarını idareye bildirirse cezadan muaf tutulacaklar. Aynı kurallar, iş yeri kiralamaları için de geçerli olacak.
Vergi kaçakçılığına karşı daha sert yaptırımlar geliyor!
Yeni vergi paketi, Vergi Usul Kanunu'nda da önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Kaçakçılık suçlarına verilen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılacağı ve etkin pişmanlık hükümleri kaldırılacağı da kaydedildi. Yani bu adımla, vergi kaçakçılığıyla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi hedefleniyor.