DOLAR
42,81 -0,03%
EURO
50,29 -0,25%
ALTIN
6.067,65 -1,59%
BITCOIN
3.856.445,03 -2,09%

Ev Sahibi Türkiye'ye rekor başvuru: Kura takvimi, ödeme ve teslim detayları

Ev Sahibi Türkiye'ye 8,84 milyon başvuru yapıldı; noter kuraları 29 Aralık 2025-27 Şubat 2026 arasında çekilecek. Hak sahipleri yüzde 10 peşinatla 240 aya varan vadede ödeyecek.

Yayın Tarihi: 22.12.2025 13:54
Güncelleme Tarihi: 22.12.2025 13:54

Ev Sahibi Türkiye'ye rekor başvuru: Kura takvimi, ödeme ve teslim detayları

Ev Sahibi Türkiye'ye rekor başvuru, sıra kura ve ödemede

Kamuoyunda 'Yüzyılın Konut Projesi' olarak da anılan, 81 ilde inşa edilecek 500 bin konutu kapsayan Ev Sahibi Türkiye projesine başvurular 19 Aralık itibarıyla sona erdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre 10 Kasım 2025 tarihinde başlayan başvuru sürecinde toplam 8 milyon 840 bin başvuru alınırken, bunların 5 milyon 242 bin adedi geçerli sayıldı. Başvurular çoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldi; özel kontenjanlarda en yoğun ilgi 1 milyon 326 bin başvuru ile Gençler kategorisinde oldu.

Sırada hangi aşama var?

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bundan sonraki süreci şu şekilde özetledi: Hak sahipleri 29 Aralık 2025-27 Şubat 2026 tarihleri arasında noter huzurunda çekilecek kurayla belirlenecek. Başvuru aşamasında ödenen 5 bin TL tutar, kurada çıkanların peşinatından düşülecek; kurada çıkmayanlara ise iade edilecek.

Özelmacıklı, kurada hak kazananların sözleşmelerini imzaladıktan sonra ödemelerini yüzde 10 peşinat ile, 240 aya varan vadelerle gerçekleştireceklerini belirtti. Taksitler 6 bin 750 TL'den başlayacak ve her altı ayda bir memur maaş zammı oranında artırılacak. Teslimlerin ise 2027 yılının Mart ayı gibi başlaması planlanıyor.

Kiralık konut arzı ve önerilen model

Proje kapsamında İstanbul'a ayrıca 15 bin adet kiralık konut inşa edileceği bildirildi. Özelmacıklı, bu adımın kiralık konut piyasasını düzenleme yönünde olumlu bir adım olduğunu ancak piyasanın kalıcı şekilde düzelmesi için kiralık konut arzının daha da artırılması gerektiğini vurguladı.

Önerilen çözüm modeli ise kiralık sosyal konutlarda 'Yap-İşlet-Devret' benzeri bir yaklaşım. Buna göre devlet, uygun Hazine arazilerini belirli şartlarla müteahhitlere tahsis edecek; inşaat maliyetleri için sübvansiyonlar sağlanacak ve konutlar kiralık olarak, çevre rayicinin altında fiyatlarla arz edilecek. Yaklaşık 20 yıl sonra bu konutlar devlete devredilecek ve devlet kira sosyal konut olarak sunmaya devam edecek. Özelmacıklı, bu modelin Türkiye'de konut sorununa ciddi katkı sağlayacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

ALTIN EMLAK GLOBAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA HAKAN ÖZELMACIKLI

ALTIN EMLAK GLOBAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA HAKAN ÖZELMACIKLI

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.