DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.850.371,59 -0,12%

Euro-Med: Ateşkesin Yürürlüğe Girmesinden Sonra 145 Filistinli Öldürüldü

Euro-Med, Gazze'deki ateşkes sonrası İsrail'in saldırılarında 145 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini rapor etti.

Yayın Tarihi: 11.03.2025 17:23
Güncelleme Tarihi: 11.03.2025 17:23

Euro-Med: Ateşkesin Yürürlüğe Girmesinden Sonra 145 Filistinli Öldürüldü

Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Avrupa-Akdeniz İnsani Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), Gazze Şeridi'nde ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından İsrail'in düzenlediği saldırılarda 145 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Euro-Med tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in ateşkes sonrası Gazze Şeridi'ndeki baskı ve ablukayı insanlığa karşı bir savaş suçu olarak tanımlanırken, bu durumun aynı zamanda “yavaş öldürme” aracı olarak kullanıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, ateşkes sürecinde 605 kişi yaralanmış ve her 48 saatte 7 kişinin öldüğü kaydedilmiştir.

İsrail ordusunun özellikle Gazze Şeridi'nin kuzey ve doğu sınırları boyunca uyguladığı operasyonlar, sakinlere yönelik keskin nişancı ateşi, “Quadcopter” türü dronlar ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiği ifade edilmiştir.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin, ateşkesten sonra en çok hedef alınan bölgelerden biri olduğu, İsrail’in bu saldırıları uluslararası kamuoyunca kınanmaktadır. Euro-Med, İsrail'in yardım ve temel malzeme girişini yasaklayarak, bölgede ölümcül yaşam koşulları yarattığını ve bu durumun soykırım politikalarının bir parçası olduğuna dikkat çekmiştir.

Ayrıca, 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarının kapatılması sonucunda sobanın artması ve insani felaketin yaklaşması konusunda önemli uyarılarda bulunulmuştur. Açıklamada, pazarların mal sıkıntısı çekmesi ve birçok yardım merkezi ile aşevinin faaliyetlerine son vermesi vurgulanmıştır. Çocuklar başta olmak üzere, bölgede ciddi beslenme yetersizliği vakalarının yaşanabileceği ve bunun sağlık açısından geri dönülmez sıkıntılara yol açabileceği belirtilmiştir.

Euro-Med, uluslararası kuruluşlar ve ilgili ülkelere, Gazze'deki soykırımı durdurmak için yasal sorumluluklarını üstlenmeleri ve acilen harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulunmuştur.

Öte yandan, Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmiş olsa da, İsrail ordusunun ateşkesi sık sık ihlal ettiği gözlemlenmiştir. Anlaşma çerçevesinde 27 Ocak'ta, Netzarim Koridoru üzerinden Filistinlilerin geçişine izin verilmiştir. 9 Şubat'ta ise İsrail ordusu bu bölgeden çekilmiştir. Aynı zamanda Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, 1 Şubat'ta yaralıların tahliyesi için açılmıştır.

Esir takası anlaşmasının ilk aşamasında, İsrail hapishanelerindeki 1700’den fazla Filistinli esirin serbest bırakılması ile birlikte, Gazze’de 25’i sağ, 8’i ölü olmak üzere toplam 33 İsrailli esir teslim edilmiştir. Ayrıca, Gazze'deki 5 Taylandlı esir de serbest kalmıştır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı