Bist 100
10.761,67 1%
DOLAR
32,22 0,04%
EURO
35,07 0,15%
ALTIN
2.514,22 1,05%

Et yedikten sonra bu belirtileri yaşıyorsanız hiç normal değil! Uzmanlar uyarıyor: Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Et, sağlıklı bir beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak bazı insanlar et yedikten sonra kendilerini ölü gibi hissediyor. Bu durum, ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin belirtisi olabilir. Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet nedir? Nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? İşte ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet hakkında bilmeniz gerekenler…

Yayın Tarihi: 12.02.2024 11:04
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 18:13

Et yedikten sonra bu belirtileri yaşıyorsanız hiç normal değil! Uzmanlar uyarıyor: Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Et, protein, demir, çinko, B12 vitamini gibi besin öğeleri açısından zengin bir gıdadır. Ancak bazı insanlar et yedikten sonra kendilerini yorgun, bitkin, halsiz, baş ağrılı, mide bulantılı, kusmuklu veya ishal gibi hissedebilirler. Bu belirtiler, ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin işaretleri olabilir. Peki ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet nedir? Nasıl teşhis edilir? Nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

ETE KARŞI ALERJİ, İNTOLERANS VEYA HASSASİYET NEDİR?

Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet, et yedikten sonra vücudun bağışıklık sisteminin veya sindirim sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. 

KIRMIZI ET ALARJİSİ

Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin nedenleri arasında ette bulunan proteinler, yağlar, hormonlar, antibiyotikler, katkı maddeleri veya alfa-gal adlı bir şeker molekülü sayılabilir. Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar et yedikten hemen sonra, bazıları ise saatler sonra belirtiler yaşayabilir.

ETE KARŞI İNTOLERANS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin teşhisi için bir alerji uzmanına başvurmak gerekir. Doktor, hastanın şikayetlerini, beslenme alışkanlıklarını, aile öyküsünü ve ilaç kullanımını değerlendirir. Ayrıca kan testi, deri testi, besin günlüğü, besin eliminasyon diyeti veya oral besin provokasyon testi gibi yöntemlerle ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin varlığı ve şiddeti belirlenir.

ETE KARŞI ALERJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyetin tedavisi için en etkili yöntem, eti ve et ürünlerini diyetten çıkarmaktır. Bu şekilde belirtilerin ortaya çıkması önlenebilir. Ancak bazen ete maruz kalma kaçınılmaz olabilir. 

KIRMIZI ET HASSASİYETİ

Bu durumda, belirtileri hafifletmek için antihistaminik, kortizon, epinefrin gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, ete karşı alerji, intolerans veya hassasiyet olan kişiler, etin sağladığı besin öğelerini başka kaynaklardan almalıdır. Bunlar arasında baklagiller, yumurta, süt, peynir, yoğurt, fındık, tohum, tahıl, sebze ve meyve sayılabilir .