Eskişehir’in lületaşı unutulma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünyada sadece Eskişehir’de çıkarılan lületaşı, usta eksikliği ve gençlerin ilgisizliği nedeniyle unutulma riskiyle karşı karşıya.

Yayın Tarihi: 03.07.2026 09:43
Güncelleme Tarihi: 03.07.2026 09:43

Eskişehir’in lületaşı unutulma tehlikesiyle karşı karşıya

Eskişehir’in lületaşı unutulma tehlikesiyle karşı karşıya

Şehrin simgelerinden biri olan ve beyaz altın olarak adlandırılan lületaşı, usta eksikliği ve genç kuşakların ilgisizliği nedeniyle geleneksel üretim ve işleme açısından tehlike altında.

Sorunun kaynağı

Uzun yıllardır lületaşı işlemeciliği yapan bir ustanın çocuğu olan 21 yaşındaki Vacip Han Aktaş, mesleğin gençler arasında yeterince ilgi görmediğini ve el işçiliğinin hak ettiği değeri kazanamadığını ifade etti. Aktaş, lületaşının dünyada sadece Eskişehir’de çıkarılan bir maden olmasına rağmen yeterince tanıtılmadığını vurguladı.

Aktaş, babasının 53 yaşında olduğunu ve kentte 40 yaşında bir usta bulunmadığını belirterek, bunun çırak yetişmesini zorlaştırdığını aktardı. Boş vakitlerinde babasının mesleğiyle ilgilendiğini söyleyen Aktaş, eğitimini aldığı Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Bölümü mezunu olduğunu ve esasen kendi mesleğini sürdürmeyi tercih ettiğini belirtti.

Gözlemler ve olası sonuçlar

Aktaş’ın değerlendirmeleri, usta-çırak ilişkisinin zayıflaması ve tanıtım eksikliğinin lületaşı zanaatinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğine işaret ediyor. Bu dinamikler devam ederse, yerel bir kültür ve zanaat olan lületaşı işlemeciliğinin unutulma riski artıyor.

DÜNYADA SADECE ESKİŞEHİR'DE ÇIKARILAN AMA USTA YETİŞMEMESİ VE GENÇLERİN İLGİSİZLİĞİ NEDENİYLE...

DÜNYADA SADECE ESKİŞEHİR'DE ÇIKARILAN AMA USTA YETİŞMEMESİ VE GENÇLERİN İLGİSİZLİĞİ NEDENİYLE UNUTULMAYA YÜZ TUTAN LÜLETAŞI, ARTIK MEDYADA BİLE KENDİNE YER BULAMIYOR.

DÜNYADA SADECE ESKİŞEHİR'DE ÇIKARILAN AMA USTA YETİŞMEMESİ VE GENÇLERİN İLGİSİZLİĞİ NEDENİYLE...

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.