Erzurumlu anne Nuran Sağlam: Down sendromlu oğlu için sosyal alan ve spor salonu talebi

Erzurum'da yaşayan Nuran Sağlam, Down sendromlu oğlu Muhammet Hanifi için özel çocuklara yönelik sosyal alanlar ve spor salonu talep ediyor.

Yayın Tarihi: 10.05.2026 09:56
Güncelleme Tarihi: 10.05.2026 10:00

Erzurumlu anne Nuran Sağlam: Down sendromlu oğlu için sosyal alan ve spor salonu talebi

Erzurumlu anne Nuran Sağlam: Down sendromlu oğlu için sosyal alan ve spor salonu talebi

Erzurum'da yaşayan 52 yaşındaki Nuran Sağlam, 20 yaşındaki Down sendromlu oğlu Muhammet Hanifi Sağlam ile günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları anlattı. Sağlam, Anneler Günü'nü buruk geçirdiğini belirterek özel çocuklara yönelik sosyal yaşam alanlarının eksikliğine dikkat çekti.

Günlük yaşamda dışlanma ve erişim sorunları

Sağlam, oğlunun konuşamaması nedeniyle dışarı çıkarma konusunda güçlük yaşadığını, haftada iki gün okula gittiklerini ve okul hocalarının ilgi gösterdiğini söyledi. Ancak parklarda ve açık alanlarda çevreden olumsuz tepkiler aldıklarını belirtti; halkın bazen parkta 'Getirmeyin bu çocukları, içeri götürün' dediğini aktardı. Bu tutumların ailelerin sosyal yaşama katılımını kısıtladığını vurguladı.

Evde fazla vakit geçirmek ve dışarıda aktivite yapamamak nedeniyle çocukların abur cubur tüketimi ve buna bağlı kilo artışı gibi sağlık sorunlarıyla da karşılaştıklarını ifade etti. Sağlam, bu durumun hem çocukların fiziksel sağlığını hem de ailelerin ruhsal dayanımını etkilediğini dile getirdi.

Talep: özel çocuklar için spor salonları ve aktivite alanları

Sağlam, özel ihtiyaçları olan çocukların enerjilerini atabilecekleri, sosyalleşebilecekleri mekanlar talep ediyor. Çocuklarımızın aktivite yapacağı spor salonları açılsın isteğini yineleyen anne, oyun alanları, toplu etkinlik alanları, yüzme havuzları ve yüzme yerleri gibi düzenlenmiş mekanlar istediklerini söyledi. Bu tür mekanların ailelere, çocukların düzenli fiziksel aktivite yapabilmesi ve toplum içinde daha rahat yer alabilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Sağlam, büyüklerden ve yerel yöneticilerden destek beklediklerini ifade ederek, söz konusu alanların hayata geçirilmesi halinde özel çocukların topluma dahil olma ve günlük yaşam kalitelerinin artacağını vurguladı.

Kişisel istek: imzalı forma talebi

Oğlunun koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu söyleyen Sağlam, Victor Osimhen veya Mauro Icardi imzalı bir forma veya bu oyunculara ulaşma konusunda yardım talep ettiğini aktardı. Oğlunun formayı sürekli üzerinde tuttuğunu ve bunun onun için önemli olduğunu belirtti.

Sağlam'ın anlattıkları, özel çocukların ve ailelerinin sosyal alan eksikliği, önyargı ve erişim sorunlarıyla karşılaştığını gösteriyor. Ailelerin talepleri, erişilebilir spor ve aktivite alanları ile toplumda daha fazla farkındalık ve destek ihtiyacına işaret ediyor.

Büyüklerimiz yardımcı olsunlar çağrısıyla sözlerini tamamlayan Sağlam, benzer durumdaki ailelerin görünürlüğünün artması ve somut çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

ERZURUM’DA YAŞAYAN 52 YAŞINDAKİ NURAN SAĞLAM, 20 YAŞINDAKİ DOWN SENDROMLU OĞLU MUHAMMET HANİFİ...

ERZURUM’DA YAŞAYAN 52 YAŞINDAKİ NURAN SAĞLAM, 20 YAŞINDAKİ DOWN SENDROMLU OĞLU MUHAMMET HANİFİ SAĞLAM İLE YAŞADIĞI ZORLUKLARI ANLATTI.

ERZURUM’DA YAŞAYAN 52 YAŞINDAKİ NURAN SAĞLAM, 20 YAŞINDAKİ DOWN SENDROMLU OĞLU MUHAMMET HANİFİ...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.