Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi adıyla yeni dönem
Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi, 11 yıl önce Erzurum Diplomasi Akademisi adıyla başlayan çalışmasını, 2026 itibarıyla yeni isim ve kurumsal kimliğiyle sürdürüyor. Merkezin yeniden yapılandırılması, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle lise, üniversite ve lisansüstü öğrencilerine yönelik eğitim ve kariyer programlarının kapsamını genişletmeyi amaçlıyor.
EDAM Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Engin, merkezin yüz yüze etkinlikler ve çevrim içi analiz programları aracılığıyla katılımcıların küresel gelişmeleri çok boyutlu değerlendirme becerilerini geliştirmeyi hedeflediğini vurguladı.
Program yapısı ve düzenli faaliyetler
Merkez, her ay düzenlenen paneller ve sunumların yanı sıra günlük olarak ulusal ve uluslararası gelişmelere dair analizlerin okunduğu ve raporlandığı bir program akışı işletiyor. Haftalık programda bir gün katılımcı sunumlarına; bir gün ise uzman isimlerin katıldığı atölye ve müzakere oturumlarına ayrılıyor.
EDAM bünyesinde aktif olarak yürütülen yedi tematik atölye başlığı şu şekilde: Türk Dünyası, Teopolitik, Teknopolitik, Jeopolitik, Ekopolitik, Kültür-sanat ve Diplomasi tarihi. Ayrıca ayda bir düzenlenen Birikim ve İstikamet Buluşmaları ile seçilmiş katılımcılar alanında uzman isimlerle derinlemesine analiz ve değerlendirme fırsatı buluyor.
Eğitim içerikleri ve saha uygulamaları
Merkez, eğitim portföyünde lise düzeyine yönelik uygulamalar da barındırıyor. Altı farklı lisede yürütülen on haftalık Temel Diplomasi Atölyeleri, öğrencilere Türkiye’nin komşuları, Balkanlar, Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Türk Dünyası, İslam Atlası, Amerika, Asya-Pasifik ve finansal okuryazarlık gibi geniş bir içerik sunuyor.
Programlar, saha çalışmaları ve kurum ziyaretleriyle desteklenerek teorik bilginin uygulamayla pekiştirilmesini sağlıyor. Bu yaklaşım, merkezin yalnızca bilgi aktarmakla kalmayıp; analiz eden, yorumlayan ve çözüm üreten bireyler yetiştirme amacını güçlendiriyor.
EDAM, faaliyetlerinde yerelden küresele uzanan bir vizyon benimseyerek gençlerin stratejik bakış açısını geliştirmeyi hedefliyor.
ERZURUM (İHA) - ERZURUM DİPLOMASİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ (EDAM) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERGÜN ENGİN, ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN DESTEĞİYLE BAŞLATILAN, LİSE, ÜNİVERSİTE VE LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM VE KARİYER PROGRAMINDA FAALİYET GÖSTEREN ERZURUM DİPLOMASİ AKADEMİSİ’NİN, ARTIK "ERZURUM DİPLOMASİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ" ADIYLA FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEĞİNİ VURGULADI.