Erzurum’da yeni bir gizem daha: Konaklı yakınlarında vites boştayken araçlar yokuş yukarı gidiyor

Erzurum’un Konaklı yakınlarında keşfedilen 300 metrelik yol, motor kapalı ve vitesi boştayken araçların kendiliğinden yokuş yukarı ilerlemesine neden oluyor.

Yayın Tarihi: 15.09.2026 09:22
Güncelleme Tarihi: 15.09.2026 09:25

Erzurum’da yeni bir gizem daha: Konaklı yakınlarında vites boştayken araçlar yokuş yukarı gidiyor

Erzurum’da yeni bir gizem daha

Erzurum’da Palandöken ilçesi Konaklı Mahallesi yakınlarında, Konaklı Kayak Merkezi yolunda yaklaşık 300 metrelik bir güzergahta sıra dışı bir durum tespit edildi. Bölgede yapılan uygulamalı gözlemlerde, araçların motoru çalışmıyor ve vitesi boş konumdayken bile yokuş yukarı doğru hareket ettikleri belirtildi.

Deneyler ve gözlemler:

Keşif, emekli öğretim üyesi Gürsoy Solmaz ile araştırmacı-yazar Taner Özdemir tarafından saha çalışması sırasında fark edildi. İkili, durdurdukları aracı motor kapalı ve vitesi boşa alarak birkaç farklı noktada tekrar tekrar denedi. Yapılan denemelerde araç, düz olduğu varsayılan bir noktadan yokuş yönüne doğru kendi kendine ilerledi ve bazen yüksek hızlara ulaştı. Solmaz, benzer koşullarda aracın 60 kilometreye kadar hız yapabildiğini aktardı.

Özdemir ise uygulamayı daha sonra drone ile de test ettiklerini ve bulguların sahada gözlenenlerle tutarlı olduğunu söyledi. Her iki isim de bölgenin turizm açısından ilgi çekebileceğine dikkat çekti ve ziyaretçileri Konaklı’ya davet etti.

Abdurrahman Gazi yolu ile benzerlik:

Erzurum’da daha önce Palandöken Dağı eteklerinde, Abdurrahman Gazi Türbesi güzergahında yaklaşık 200 metrelik benzer bir yol kesimi olduğu biliniyor. Konaklı’daki keşif, bu bilinen gizemli yol ile paralellik gösteriyor ve kente yeni bir turistik nokta daha eklenebileceğini gündeme getiriyor.

Solmaz, keşfin ardından yaptığı açıklamada bölgenin Konaklı Kayak Merkezi’ne gelmek isteyenler için ek bir ilgi noktası oluşturabileceğini belirtirken, Özdemir de keşfin Erzurum turizmine katkı sağlayabileceğini vurguladı. Her iki araştırmacı da uygulamalı denemeleri birkaç kez tekrarladıklarını ve bulguların tutarlı olduğunu ifade etti.

Şu an için konuya ilişkin resmi bir bilimsel açıklama veya ölçüm raporu haberde yer almamakla birlikte, bölgedeki bu tür yolların yıllardır halk arasında merak uyandırdığı biliniyor. Konaklı’daki yol, Abdurrahman Gazi civarındaki gizemli yolun alternatif bir bölge olarak anılmaya başlandı ve yerel ilgi çekici rotalar arasına girebileceği belirtiliyor.

Gözlemler, sahada tekrarlı denemelerle desteklenmiş olsa da daha kapsamlı ölçümler ve jeofiziksel incelemeler yapılmadan nedenine ilişkin kesin bir değerlendirme yapılamayacağı vurgulanıyor. Yine de bölge halkı ve ziyaretçiler arasında Konaklı’daki yeni keşif merak uyandırdı ve yerel turizme olası etkileri tartışılmaya başlandı.

ERZURUM’DA, ARAÇLARIN MOTORU ÇALIŞMADAN VE VİTES BOŞTAYKEN YOKUŞ YUKARI HAREKET ETTİĞİ YAKLAŞIK...

ERZURUM’DA, ARAÇLARIN MOTORU ÇALIŞMADAN VE VİTES BOŞTAYKEN YOKUŞ YUKARI HAREKET ETTİĞİ YAKLAŞIK 300 METRELİK GİZEMLİ YOL KEŞFEDİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.