Uluslararası Orta Koridor Palandöken diplomasi sempozyumu kapılarını açtı
Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi yürütücülüğünde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü ve bölge üniversitelerinin işbirliğiyle Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonunda görkemli bir açılış töreniyle başladı.
Açılış konuşmalarında vurgulananlar:
Erzurum Valisi Aydın Baruş, etkinliğin önemine dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür etti ve Erzurum’un tarihi misyonuna işaret etti. Vali Baruş, Tarih boyunca Anadolu’yu Kafkasya ve Orta Asya’ya bağlayan bu şehir yalnızca ticaretin değil fikirlerin, inançların ve medeniyetlerin de buluşma noktası olmuştur. Çin’den başlayıp Hazar Havzası ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan Orta Koridor, bu kıymetli görevin çağımızdaki jeopolitik ve jeoekonomik karşılığıdır dedi.
Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ergün Engin ise merkezin 12 yıl önce gençlerin ufkunu genişletmek ve farklı bakış açıları kazandırmak amacıyla kurulduğunu anımsattı ve sempozyumun hedeflerini ayrıntılı biçimde açıkladı. Engin, Bu sempozyumla muradımız; Orta Koridor’un uluslararası ticaret ve ulaştırma sistemindeki stratejik öneminin değerlendirilmesi, Türkiye’nin bu hat üzerindeki ekonomik ve diplomatik rolünün ele alınmasıdır. Aynı zamanda Erzurum’un lojistik, ticaret ve turizm potansiyelini uluslararası düzeyde tanıtmayı, Türk dünyası, Orta Asya ve Güney Kafkasya ülkeleri arasındaki işbirliği imkanlarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Kültür, din ve inançların doğru tanınması yoluyla hangi alanlarda birliktelikler sağlanabileceğini tespit etmek ve Erzurum’un uluslararası akademik ve diplomasi etkinliklerine ev sahipliği yapan bir merkez olarak konumunu güçlendirmek en büyük amacımızdır şeklinde konuştu.
Katılımcılar ve gündem:
Açılışta söz alanlar arasında Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve AK Parti Erzurum İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu yer aldı; konuşmacılar sempozyumun bölge üniversiteleri arasındaki işbirliğini ve Erzurum’un uluslararası tanıtımını güçlendireceğine dikkat çekti.
İki gün sürecek programda yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen, bürokrat ve öğrenci yer alıyor. Katılımcılar Orta Koridorun geleceğine ve bölgesel entegrasyona ilişkin bilimsel bildirilerini sunacak; sempozyum, bölgenin lojistik ve ticari potansiyelinin değerlendirilmesine ve uluslararası işbirliği fırsatlarının tartışılmasına zemin hazırlayacak.
ERZURUM DİPLOMASİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE, ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNİN EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENEN "ULUSLARARASI ORTA KORİDOR PALANDÖKEN DİPLOMASİ SEMPOZYUMU" KAPILARINI AÇTI.