Erdoğan: Öncelik acil ve kapsamlı ateşkes
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze için en öncelikli hedefin acil ve kapsamlı bir ateşkesin sağlanması olduğunu vurguladı. Erdoğan, insani yardımların Gazze'ye kesintisiz biçimde ulaştırılmasının şart olduğunu belirtti.
Ateşkes, diplomasi ve Şarm El-Şeyh müzakereleri
Türk Devletleri Teşkilatı 12. Zirvesi için gittiği Azerbaycan'daki temaslarının ardından konuşan Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın barış planına atıfta bulunarak, planda öngörülen iki uluslararası oluşumun—Barış Konseyi ve Uluslararası İstikrar Gücü—detaylarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, güvenliğin nasıl sağlanacağı ve istikrar gücünün kuruluş işleyişinin ayrıntılarının müzakere edileceğini belirterek Şarm El-Şeyh'teki görüşmeleri önemsediklerini aktardı. Ayrıca, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanının da müzakerelerde bulunduğunu ifade etti.
Sumud Filosu ve tahliyeler
Erdoğan, Sumud Filosu operasyonuna dair bilgi vererek, filodan 36'sı Türk olmak üzere 137 aktivistin ülkeye getirildiğini; ayrıca ikinci etapta 14'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere toplam 16 kişinin İsrail'den alınarak Ürdün üzerinden İstanbul'a getirildiğini söyledi. Filonun, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı hukuksuz ablukanın görünür hale gelmesini sağladığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin insansız hava araçları ve gemilerle süreci yakından takip ettiğini anlattı.
Diplomasi, hukuk ve insani kayıt
İsrail'in uluslararası sularda filoya müdahalesini anımsatan Erdoğan, hem diplomasi hem de hukuk cephesinde yoğun çalıştıklarını, tahliyelerin kısa sürede başladığını söyledi. Türkiye'ye ulaşan aktivistlerin sağlık ve hukuki durumlarının doktor raporları ve hukuki metinlerle kayıt altına alındığını belirtti ve bu mücadelenin geri adım atılmadan sürdürüleceğini vurguladı.
Gazze'deki insanlık dramı ve tarihsel değerlendirme
Erdoğan, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşananların insanlık açısından yıkıcı olduğunu ifade ederek, 67 bin şehit ve 169 binden fazla yaralı verilerini paylaştı; enkaz altında kalanlarla birlikte rakamların 600 bin civarında olabileceğine dair değerlendirmelere de değindi. İsrail saldırılarını 'planlı bir soykırım' ve uluslararası hukukun çiğnenmesi olarak niteleyen Erdoğan, tarihin doğru tarafta duranları ve suskun kalanları kayda aldığını söyledi ve Türkiye'nin tarihin doğru yanında durmasının verdiği huzuru vurguladı.
(Sürecek)