Erdoğan: Karakutu İncelemesiyle Signagi'deki Hadisenin Nedeni Daha Net Anlaşılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Azerbaycan-Gürcistan sınırına yakın Signagi bölgesinde düşen askeri kargo uçağıyla ilgili yürütülen soruşturma ve incelemelere ilişkin bilgi verdi.
Kaza ve yürütülen inceleme
Erdoğan, kaza-kırım ekibinin topladığı veriler ile karakutunun incelenmesi neticesinde, 20 canımızı şehit verdiğimiz hadiseye ilişkin nedenlerin çok daha net görüleceğini belirtti. Bulguların başta şehit yakınları olmak üzere kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılacağını vurguladı.
Taziye, işbirliği ve cenaze işlemleri
Gürcistan ve Azerbaycan'ın olayın ilk anından itibaren tüm imkanlarını seferber ettiğini, arama-kurtarma, enkaz tespiti ve olay mahallinin güvenliğinin sağlanması konularında tam işbirliği sağlandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, karakutunun ve şehitlerin naaşlarına kısa sürede ulaşıldığını ve cuma günü ülkeye getirilerek son görevlerin icra edildiğini aktardı.
Erdoğan, şehitlere rahmet dileyerek, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait yangın söndürme uçağının Hırvatistan dönüşünde düşmesi sonucu şehit olan pilot için de taziyelerini iletti.
Kamuoyuna ve şehit yakınlarına karşı sorumluluk
Cumhurbaşkanı, milletin sınır içinde ve dışında huzuru ile devletin bekası uğruna görev yapanlara dikkat çekti; şehit yakınlarının gösterdiği sabır ve metaneti takdir etti ve tüm dost ülkelerden gelen taziye mesajlarına teşekkür etti.
Kültür ve eğitim yatırımları: Millet Kütüphanesi
Erdoğan, 5 yıl önce açılan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin toplam 141 milyon 700 bin kaynakla dünya çapında önemli bir yere ulaştığını belirtti. 15 Kasım itibarıyla kütüphaneyi ziyaret edenlerin sayısının 8 milyon 650 bin olduğunu, geçen yıl ise yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. Kütüphanede misafirlere sunulan ücretsiz ikramlar ve sunulan hizmetlere ilişkin rakamları paylaştı.
Ekonomi, savunma sanayi ve başarı vurgusu
Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve üretim kapasitesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2025 ikinci çeyreği itibarıyla kişi başı milli gelirin 17 bin dolara yaklaştığını, yıllıklandırılmış ihracatın Ekim 2025 itibarıyla 270,2 milyar dolarla rekor kırdığını aktardı. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığın azaldığını ve İHA-SİHA üretiminde dünyanın ilk üç ülkesi arasında olunduğunu belirtti.
Dış politika: Güney Kafkasya, Kıbrıs ve bölgesel istikrar
Erdoğan, 8 Kasım'da Bakü'de Azerbaycan'la Zafer Günü kutlamalarına katıldıklarını, iki ülke arasındaki dayanışmayı vurguladıklarını söyledi. Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve ekonomik kalkınma için Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ifade etti.
Kıbrıs meselesinde ise geçmişte denenmiş, netice alınmamış çözümlerin tekrarlanmasını vakit kaybı olarak gördüklerini belirtti ve Ada'da egemen eşitliğe dayalı çözümler gerektiğini yineledi.
Deprem bölgesi çalışmaları ve eleştiriler
Adıyaman'da afet konutlarının teslimine ilişkin bilgileri aktaran Cumhurbaşkanı, toplam teslim hedefleri ve yapım hızına dikkat çekti. Deprem bölgesinde yürütülen inşa ve ihya çalışmalarına yönelik eleştirilere karşı, yapılan işlerin önemine vurgu yaptı ve eleştirileri siyasî motivasyonla bağdaştırdı.
Gıda güvenliği ve denetimler
Erdoğan, gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmenin hükümetleri için öncelikli konular olduğunu belirtti. İstanbul'da 2'si çocuk 3 gurbetçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmanın çok boyutlu sürdüğünü, emniyet ve savcılık birimlerinin tahkikat yürüteceğini söyledi.
2025 yılında ülke genelinde 1 milyon 103 bin gıda kontrolü yapıldığını, kurallara uymayan 25 bin 750 işletmeye toplam 2 milyar 206 milyon lira idari para cezası uygulandığını ve suç teşkil eden 495 dosyanın cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirildiğini aktardı. Ayrıca tüketicilerin denetim bilgilerini karekodla anında öğrenmesini sağlayan uygulamayı hatırlattı.
Bölgesel konular: Suriye, Gazze ve Filistin vurgusu
Erdoğan, Suriye'nin birlik ve bütünlüğüne destek verdiklerini, 10 Mart mutabakatının uygulanmasına kararlı olduklarını söyledi. Gazze'ye insani yardımların sürdüğünü, El Ariş Limanı'na ulaşan 810 ton yardım ve 47 tırın Refah'a yönlendirildiğini belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte Gazze'deki insani gereksinimlerin arttığına dikkat çekti.
Filistin meselesinde kalıcı barış için iki devletli çözümün önemine işaret eden Cumhurbaşkanı, 1967 sınırları temelinde bir çözüme yaklaşıldıkça barışın mümkün olacağını vurguladı.
Kapanış değerlendirmesi
Konuşmasını Türkiye Yüzyılı vizyonunun adım adım gerçeğe dönüştüğünü belirterek tamamlayan Erdoğan, hiçbir iç veya dış etkenin bu yürüyüşe ket vurmasına izin verilmeyeceğini ifade etti ve ülke çapındaki hizmetlere devam edeceklerinin altını çizdi.
Not: Metin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın özet ve yeniden yazımıdır; özel isimler, tarihler ve sayısal veriler orijinal açıklamada yer aldığı şekilde korunmuştur.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN KABİNE TOPLANTISI SONRASINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU.