Bist 100
10.648,31 0%
DOLAR
32,21 0%
EURO
35,06 0,12%
ALTIN
2.514,66 1,06%

Enflasyon Raporu 2024-II: TCMB Başkanı 2024 yılı enflasyon tahminini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II’yi açıklamaya başladı. Raporu tanıtmak üzere kürsüye çıkan Karahan, TCMB İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısına başladı.

Yayın Tarihi: 09.05.2024 11:04
Güncelleme Tarihi: 09.05.2024 11:04

Enflasyon Raporu 2024-II: TCMB Başkanı 2024 yılı enflasyon tahminini açıkladı!

Günlerdir piyasanın merakla beklediği yılın ikinci Enflasyon Raporu açıklandı. Açıklanan rapora dair ilk değerlendirmeleri yapan Fatih Karahan, fiyatlama ve enflasyon beklentilerini takından takip ettiklerini söyledi. Sıkı para politikası duruşunu korumakta kararlı olduklarını söyleyen Karahan, küresel gelişmeleri de değerlendirdi. 

Küresel büyüme görünümünde iyileşme yaşandığını belirten Karahan, küresel büyüme görünümüyle birlikte jeopolitik risklerin emtialar üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini kaydetti. Emtia fiyatlarında genele yayılan artışlar olduğunu belirten Karahan, endüstriyel emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Metal ve petrol fiyatlarında ise bir önceki rapor dönemine kıyasla önemli artış görüldüğünü ekledi. Enflasyonun birçok ekonomide hedeflerin üzerinde kaldığını vurguladı. 

Öte yandan makroekonomik gelişmelere de değinen Fatih Karahan, 2024 yılının ilk çeyreğinde yurt içi talepte dirençli bir seyir olduğunu kaydetti. Perakende satış ve ticaret satış endekslerinde ise ilk çeyrek tüketiminde ivmelenme olduğunu ekledi. 

Nisan ayında kartla yapılan harcamaların çeyrek bazda gerilediğini belirten Karahan, Mert ayında açıklanan hizmet üretim endeksinin ilk çeyrekte yatay seyrettiğini aktardı. Ayrıca ilk çeyrekte artış gösteren PMI verilerinin ikinci çeyrekte ılımlı bir zayıflama gösterdiğini belirtti. 

Dış ticaret verilerine de değinen Karahan, 2023’ün ikinci yarısında reel ihracatın arttığı ve ithalatın azaldığını kaydederek dış ticaret dengesinin iyileştiğini bildirdi. 2024 yılının ikinci yarısında ise iç talebin zayıflayarak cari dengenin iyileşmesinin beklendiğini ekledi. 

Enflasyon gelişmelerine değindi! 

Daha sonra enflasyon verilerine değinen Karahan, son 3 aylık dönemde yıllık enflasyonunun yukarı yönlü seyrettiğini aktardı. Enflasyonun 2024 yılı ilk yarısında artmaya devam edeceğinin önceki raporda öngörüldüğünü de vurguladı. Ancak son 3 aylık dönemde enflasyonun öngörülenden daha yüksek seyrettiğini ekledi. 

Son 3 aylık dönemde beklenenden yüksek seyreden enflasyonun yanı sıra gıda enflasyonunda da güçlü artışlar olduğunu kaydetti. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın öne çıktığı kaydedilirken, 12-24 ay sonrasındaki, enflasyon beklentileri geriledi. Yıl sonu beklentilerinin ise enflasyon raporu tahminlerinin üzerinde seyrettiğini aktardı. Ayrıca TCMB Başkanı, enflasyon beklentisinin yüzde 38 olduğunu da ekledi. 

Kira alt grubunun öne çıktığını söyleyen Karahan, enflasyon görünümündeki bozulmanın önlenmesi için politika faizinde yapılan ek artışı hatırlattı. Son dönemde hizmetler grubunda fiyat artışlarının devam ettiğini söyleyen Karahan, hizmet enflasyonunun yavaşlasa da yüksek seyrettiğini ekledi. 

Konut fiyatlarındaki artışın tüketici enflasyon eğiliminin altında kaldığını belirten Karahan, kira artışının konut fiyatlarındaki yavaşlama ile sınırlanabileceğini değerlendirdi. Ayrıca mevcut rapordaki hedefe 3 ay gecikmeli olarak ulaşılabileceğini değerlendirdi.