Elazığ'da kurban pazarında gece mesaisi
Elazığ’da Kurban Bayramı öncesi kurulan kurban pazarında, üreticilerin yoğun mesaisi gece boyunca da sürüyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen besiciler hem kurbanlıklarını satmaya çalışıyor hem de pazarda yaşanan yoğunluk ve güvenlik sorunlarıyla başa çıkıyor.
Pazardaki yaşam, güvenlik ve dinlenme düzeni
Bayram yaklaşırken pazarda hareketlilik artıyor; vatandaşlar gece saatlerinde de kurbanlık almak için pazarlığa devam ediyor. Gün boyu satış yapan üreticiler, yoğunluğun azalmasının ardından çay demleyip yanlarında getirdikleri yiyeceklerle dinlenmeye çalışıyor.
Bazı üreticiler araçlarında uyurken, bazıları ise hayvanlarının zarar görmemesi için sabaha kadar nöbet tutuyor. Hayvanların başından ayrılmayan besiciler, emeklerinin karşılığını almak için gece gündüz çalışıyor ve satış şansını artırmak amacıyla pazarda kalmayı sürdürüyor.
Besicilerin anlattıkları
Kurban satıcısı Yılmaz Uygur, yaşadıkları zorlu süreci anlatarak, "Dünden beri 24 saattir yatmamışım. Gerçekten başım patlıyor. Hayvanlarımın başında bekliyorum çünkü çok büyük emek sarf etmişim. Bunlar benim ve çocuklarımın geleceği. Gerekirse içlerinde yatıyorum zarar gelmesin diye. Bu hayvanları çok seviyorum. Sabaha kadar etraflarında dönüyorum, onlar bana ben onlara bakıyorum. Bazen arabada yatıyorum yine de uykum gelmiyor. Bazen köpekler geliyor onları kovalıyorum. Domates ve salatalık getirmişim, onlarla idare ediyorum" dedi.
Üreticilerin ifadeleri, pazarın sadece satış mekânı olmadığını; aynı zamanda ekonomik geçim, güvenlik kaygısı ve uzun mesai gerektiren bir süreç olduğunu gösteriyor. Besiciler, hem alıcı beklentilerini karşılamak hem de hayvanların güvenliğini sağlamak için gece boyunca nöbet tutmaya devam ediyor.
ELAZIĞ'DA KURBAN PAZARINDA UYKUSUZ MESAİ:GECEYİ HAYVANLARININ BAŞINDA GEÇİRİYORLAR