Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,42 -0,12%
EURO
34,92 0,28%
ALTIN
2.427,51 0,04%

Edirne'de deneme bahçesinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriliyor

Edirne’de 5 yıl kadar önce kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri Bahçesi’nde farklı kategorilerde bitkiler yetiştirilmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 13.04.2024 13:49
Güncelleme Tarihi: 13.04.2024 13:49

Edirne'de deneme bahçesinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriliyor

Baharın gelişiyle birlikte doğa renklenirken, Edirne’de Karaağaç Mahallesi’nde yer ayan Trakya Kalkınma Ajansının yetiştirdiği bitkiler çiftçilere örnek oluyor. 10 dekarlık alanda kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri Bahçesi, çeşitli bitki ve çiçeklerin bölge iklimine uygun olup olmadığı, toprak yapısı test ediliyor. Böylelikle de kozmetik, ilaç ve gıda sektörlerinde kullanılmakta olan yüksek getirili bitkilere alternatif üretim seçenekleri sağlanmış oluyor. 

Enstitü Müdürü Doçent Doktor Adnan Tülek, bölgede tarımsal çeşitliliğini geliştirmek için çaba sarf ettiklerini ve ilk kez 5 yıl önce çalışamalara başladıklarını aktardı. 

edirne

Lavanta başta olmak üzere tek ve çok yıllık bitkilerin adaptasyon çalışmalarının yapıldığını da ekledi. Dünya genelinde tıbbi aromatik bitkilerin üretim sahalarının genişletilmesi ve Edirne’de üretilmesini amaçladıklarını belirtti. Ayrıca bahçede 60’tan fazla bitki türü bulunduğunu da söyleyen Tülek, üreticilere her yıl belirli dönemlerde kursların düzenlendiğini de ifade etti. 

Bahçeyi gören çiftçilerin çeşitli adımlar atarak bu bitkilerin üretiminde görev almak istediğini söyleyen Adnan Tülek, bu yıl soğanlı bitkilerin bahçeye kazandırıldığını belirtti. Lale, nergis ve sümbül gibi bitkiler üzerinde çalıştıklarını, yeni bitkiler de olduğunu belirten Tülek, ekolojik koşulları uygunlaştırmaya değindi. Bahçede adaptasyon çalışmalarının yapıldığını da kaydeden Tülek, son olarak yetiştirilemeyen bitkileri de bu yöntemle yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.