Edirne'de Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Hasadını Erken Başlattı
Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, bu yıl hasat süreci aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün erken başladı. Kentte yaklaşık 1 milyon 300 bin dekarlık alanda ekilen ayçiçeği tarlalarında, olumsuz iklim koşulları bitkinin sağlıklı gelişimini olumsuz şekilde etkiledi.
Aşırı sıcaklar, ayçiçeklerinin erken kurumasına neden oldu ve biçerdöverler, bu yıl hızlı bir şekilde hasada başladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar neticesinde ayçiçeği veriminde ciddi bir düşüş bekleniyor.
Verimde Düşüş Öngörülüyor
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ayçiçeği hasadının üreticilere hayırlı olmasını diledi. Kırbiç, kuraklık ve sıcaklık yüzünden bitkinin hızlı bir şekilde kuruduğunu belirtti. "Yüksek sıcaklık ve kuraklık ayçiçeğini olumsuz etkiledi. Hasat erkene gelmek zorunda kaldı. Bu yıl Trakya'nın yüzde 90'ında verim kaybı bekleniyor," dedi.
Kırbiç, ayrıca, "Ortalama verim, diğer yılların çok altında olacaktır. Bunun yanında yağ oranlarının da düşük olması bekleniyor" şeklinde konuştu.
İklim Değişikliği Etkisini Gösteriyor
Kırbiç, iklim değişikliğinin etkilerini ciddi şekilde hissettiklerini vurgulayarak, "Temmuz'un 20'sinde biçenleri duyduk. Bizim bölgemizde temmuz ayında çok nadiren hasat olur. Aşırı sıcaklar bitkiyi erken kurutuyor. Bizim tavsiyemiz, erken ekimdir çünkü sıcaklıklardan ne kadar az etkilenirsek o kadar şanslı oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Üreticilerin Yorumları
Üretici Hayrullah Hüdaverdi, şiddetli kuraklığın ayçiçeğini olumsuz etkilediğini belirterek, "Son yıllarda iklim koşulları kötüye gidiyor. Hasada başladık ama tablo iyi değil. Verimler oldukça düşük ve dekarda 50-100 kilogram arasında bir verim var" dedi.
Bir diğer üretici Cem Yılmas ise ayçiçeği hasadına buruk başladıklarını ifade ederek, "Son 3 yıldan beri giderek artan bir kuraklık var. Şu anda biçtiğimiz ürünler dekara ortalama 60-70 kilogram arasında. Sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği erken kurudu ve hasat bu yıl 10-15 gün erken başladı" diye konuştu.
Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, ayçiçeği hasadı bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün erken başladı.
Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, ayçiçeği hasadı bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün erken başladı.