Kanada ziyareti sonrası ihracatta ortak hamle: Eximbank ve EDC mutabakatı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Eximbank ile Kanada EDC arasında ihracat kredilerinde iş birliğini güçlendirecek bir mutabakat zaptının İstanbul'da imzalanacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.10.2026 22:42
Güncelleme Tarihi: 22.10.2026 22:42

Kanada ziyareti sonrası ihracatta ortak hamle: Eximbank ve EDC mutabakatı

İki ülke ihracat finansmanında ortak adım atıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da yapılacak görüşmelerin ardından Türk Eximbank ile Kanada'nın ihracat destek kuruluşu EDC arasında, ihracat kredilerine yönelik iş birliğini derinleştirecek bir Mutabakat Zaptı imzalanacağını duyurdu. Bakan Bolat açıklamasında, imzanın iki ülke şirketlerinin üçüncü ülke pazarlarında ortak projeler geliştirmesine katkı sağlayacağını belirtti.

mutabakat zaptının hedefleri:

Anlaşmanın temel amacı, ihracat kredileri ve finansman mekanizmalarında koordinasyonu artırarak Türk ve Kanadalı şirketlerin özellikle Afrika, MENA ve Orta Asya pazarlarında ortak projeler geliştirmesini kolaylaştırmak. Bolat, söz konusu mutabakatla kredi imkanlarının ve risk paylaşım modellerinin güçlendirileceğini aktardı.

görüşmelerin geniş çerçevesi ve ticari hedefler:

Bakan Bolat, paylaşımında ayrıca Kanada Başbakanı Mark Carney’nin ziyaretine katıldıklarını ve görüşmelerde Türkiye-Kanada ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi kararının alındığını kaydetti. Ticaret, enerji, ulaştırma ve savunma sanayii alanlarında iş birliği imkanları ele alınırken, Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin önümüzdeki ay sonunda Ankara’da başlayacağı bildirildi. Ayrıca iş dünyasının katılımıyla JETCO toplantısının 2027’nin ilk yarısında gerçekleştirilmesi ve ikili ticaret hacminin önce 5 milyar dolar, ardından 10 milyar dolar seviyelerine çıkarılması hedeflendi.

Bolat, imza sürecinin, yarın İstanbul’da Kanada Dışişleri Bakanı ile yapılacak görüşmenin ardından tamamlanacağını belirtti ve iki ülke arasındaki ticaret ile yatırım ilişkilerini yeni hedeflere taşımaya devam edeceklerini vurguladı.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT, "YARIN İSTANBUL’DA KANADA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ...

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT, "YARIN İSTANBUL’DA KANADA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ GÖRÜŞMENİN ARDINDAN TÜRK EXİMBANK İLE KANADA’NIN İHRACAT DESTEK KURULUŞU EDC ARASINDA, İHRACAT KREDİLERİ ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRECEK BİR MUTABAKAT ZAPTI İMZALANACAK" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.