Edirne Bölge İdare Mahkemesi kuruldu: Yargı çevresi Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale olarak belirlendi

Edirne Bölge İdare Mahkemesi kuruldu. Yargı çevresi Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale olarak belirlendi; karar 11 Haziran 2026'da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayın Tarihi: 11.06.2026 15:43
Güncelleme Tarihi: 11.06.2026 15:47

Edirne Bölge İdare Mahkemesi kuruldu: Yargı çevresi Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale olarak belirlendi

Edirne Bölge İdare Mahkemesi resmen kuruldu

Resmi Gazete'de yayımlanarak 11 Haziran 2026'da yürürlüğe giren karar ile Edirne Bölge İdare Mahkemesi kuruldu. Karar, Adalet Bakanı Akın Gürlek in tensipleri ve 10 Haziran 2026 tarihli Bakanlık oluruna istinaden alındı.

Mahkemenin yargı çevresi Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale illerinin mülki sınırları olarak belirlendi. Yeni düzenleme, idari yargı hizmetlerinin coğrafi dağılımını yeniden düzenlemeyi hedefliyor.

Kararın dayanakları ve amaçları

Adalet Bakanlığı, kararın kapsamlı analizler sonucunda alındığını açıkladı. Bu çalışmalarda nüfus yoğunluğu, coğrafi özellikler, ulaşım imkanları ve idari yargıdaki mevcut iş yükleri ayrıntılı biçimde değerlendirildi. Bakanlık, uygulamanın "Türkiye Yüzyılı, Adaletin Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda hayata geçirildiğini belirtti.

Değerlendirmeler, Edirne'de Bölge İdare Mahkemesi kurulmasının bölgedeki idari yargı hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağı, iş yükünü dengeleyeceği ve yargılama süreçlerinin hızlanmasına katkı sağlayacağı yönünde sonuçlar içeriyor.

Beklenen etkiler ve uygulama

Yeni mahkemenin faaliyete geçmesiyle birlikte Trakya Bölgesi ile Çanakkale sınırlarında yaşayan vatandaşların idari yargı süreçlerine daha hızlı erişmesi, dava yükünün daha dengeli dağıtılması ve idari yargı teşkilatının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bakanlığın açıklamasında, kurulmanın vatandaşlara, hukuk camiasına ve adalet teşkilatına hayırlı olması temennisine yer verildi.

Uygulamanın sahadaki etkileri, mahkemenin teşkilatlanma süreci ve dava dağılımına ilişkin icraata bağlı olarak izlecek. Bakanlık kararın uygulanmasına ilişkin adımları ve gerekli idari düzenlemeleri takip edecektir.

EDİRNE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KURULDU

EDİRNE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KURULDU

EDİRNE'DE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KURULDU.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.