Düzce'de öğrenci, pirinç kabuğundan yüzde 64 daha yüksek performanslı yalıtım malzemesi geliştirdi

Düzce'de 6. sınıf öğrencisi Yusuf Eymen Çiçek, atık pirinç kabuklarından kimyasal işlem uygulamadan geliştirdiği yalıtım malzemesiyle TÜBİTAK'ta bölge birincisi oldu.

Yayın Tarihi: 07.04.2026 10:39
Güncelleme Tarihi: 07.04.2026 10:39

Düzce'de öğrenci, pirinç kabuğundan yüzde 64 daha yüksek performanslı yalıtım malzemesi geliştirdi

Düzce'de atık pirinç kabuklarıyla geliştiren yalıtım malzemesi bölge birincisi oldu

Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) 6. sınıf öğrencisi Yusuf Eymen Çiçek, kentte atıl durumdaki pirinç kabuklarını değerlendirerek yeni bir yalıtım malzemesi geliştirdi. Çiçek’in ürünü, mevcut yalıtım ürünlerine göre %64 daha yüksek yalıtım kapasitesi ve geç yanma özelliği gösterdi.

Projenin oluşumu ve uygulama süreci

Çiçek, okulda düzenlenen TÜBİTAK Bilim Söyleşisi sonrası Konuralp bölgesinde yetişen pirinçlerin kabuklarının atık hâlde olduğunu gözlemleyip çalışmaya başladı. Fen Bilimleri Öğretmeni Emine Sarı danışmanlığında laboratuvar ortamında yürütülen deneylerde, kimyasal işlem uygulanmadan pirinç kabuğu tozundan yüksek performanslı bir yalıtım malzemesi elde edildi.

Sınama sonuçları ve yarışma başarısı

Proje, Çiçek’in katıldığı TÜBİTAK Fizik Yarışmasında bölge birinciliği elde ederek Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Danışman öğretmen Emine Sarı, laboratuvar testlerinin malzemenin diğer yalıtım ürünlerine göre daha yüksek verim ve geç yanma özelliğini net biçimde ortaya koyduğunu belirtti.

Sıfır Atık vizyonu ve patent süreci

Sarı, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık" hedefleriyle örtüştüğünü vurguladı. Çalışmanın, tarımsal bir atığı değerlendirerek kaynak israfını önlemeye yöneldiğini ve çevresel farkındalık yarattığını söyledi. Ayrıca, ekip ürün için patent başvurularının devam ettiğini aktardı.

Çiçek, projenin temel hedefini "tarımsal bir atığı kimyasal kullanmadan yüksek performanslı yalıtım malzemesine dönüştürmek" olarak özetledi ve çalışmanın hem geri dönüşüm bilincine katkı sağladığını hem de öğrencinin bilimsel süreç becerilerini geliştirdiğini ifade etti.

Pirinç kabuklarından yalıtım malzemesi üretti

Pirinç kabuklarından yalıtım malzemesi üretti

Yazar
EDİTÖR

Yusuf Arslan

Ben Yusuf Arslan, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'nin Teknoloji editörüyüm. Tam bir 'geek' olduğumu söyleyebilirim. Yeni çıkan cihazlar, oyunlar, uygulamalar... Hepsini ilk ben denerim. Akıcı ve eğlenceli bir dille teknoloji incelemeleri yazarım.