DOLAR
37,95 0%
EURO
43,14 0%
ALTIN
4.074,57 0%
BITCOIN
3.200.903,68 0,99%

Düzce'de Arıcılığı Mektepli Yöntemle Sürdüren Seher Arı Ar

Seher Arı Ar, Düzce'de arıcılık turizmi üzerine yüksek lisans yaparak, ailesinin mirasını modern yöntemlerle sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 17.03.2025 15:19
Güncelleme Tarihi: 17.03.2025 15:28

Düzce'de Arıcılığı Mektepli Yöntemle Sürdüren Seher Arı Ar

Düzce'de Arıcılıkla Büyüyen Seher Arı Ar'ın Hikayesi

Düzce'de ailesinden miras aldığı arıcılık mesleğini geliştirmek için eğitim alan Seher Arı Ar, arıcılık turizmi üzerine yüksek lisans yaparak hem kendi girişimini hem de sektörü aydınlatmayı hedefliyor.

Eğitim ve Destekle Gelişen Arıcılık

46 yaşındaki Ar, dedesi ve babasıyla birlikte arı kovanlarının arasında büyüdü. Arıcılığa olan ilgisini geliştirmek adına Selçuk Üniversitesi Taşkent Meslek Yüksekokulu arıcılık ön lisans programından mezun olduktan sonra, Anadolu Üniversitesi İşletme Lisans bölümünü tamamladı ve Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Arıcılık Programı'nı başarıyla bitirdi.

2016 yılında, Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Girişimci Programı'ndan aldığı destekle mesleğine başlamış ve 30 arılı kovan edinmiştir. Bu destek sayesinde, arıcılık alanında gerekli ekipmanları temin ederek faaliyetlerine ivme kazandırdı.

Proje ve Eğitim Faaliyetleri

Arıcılık alanında özellikle ana arı yetiştiriciliği, arı sütü ve arı ekmeği üretimi üzerine sertifikalar edinen Ar, şu anda Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde arıcılık turizmi üzerine yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ayrıca, mesleğe başlamak isteyen girişimcilere Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlediği kurslarla destek sağlamaktadır.

İklim Değişikliği ve Ürün Çeşitliliği

Ar, iklim değişikliklerinin arıcılığı nasıl etkilediğini değerlendirerek, sadece bal üretiminin zorluğuna dikkat çekti. “Artık arı ürünlerine yöneliyoruz” diyerek, perga (arı ekmeği), polen ve diğer karışımlar üretimine de geçiş yaptıklarını açıkladı.

Kadın Girişimcilerin Rolü

Ar, sektörde kadın girişimcilerin sayısını artırmanın önemine vurgu yaparak, “Arıcılık mutfak işi. Kadınlar işin içinde olmadığı takdirde erkeklerin tek başına bu işi yürütmesi oldukça zor.” ifadelerini kullandı. Ar, sağlıklı bir arıcılık için kadınların sektördeki varlığının şart olduğunu belirtti.

Düzce'de ailesinden miras aldığı arıcılığı devlet desteğiyle geliştirip bu alanda sertifika ve...

Düzce'de ailesinden miras aldığı arıcılığı devlet desteğiyle geliştirip bu alanda sertifika ve diploma sahibi olan Seher Arı Ar, hakkında yüksek lisans yaptığı mesleğine yeni başlamak isteyen girişimcilere de kurslar düzenliyor.

Düzce'de ailesinden miras aldığı arıcılığı devlet desteğiyle geliştirip bu alanda sertifika ve...

Düzce'de ailesinden miras aldığı arıcılığı devlet desteğiyle geliştirip bu alanda sertifika ve diploma sahibi olan Seher Arı Ar, hakkında yüksek lisans yaptığı mesleğine yeni başlamak isteyen girişimcilere de kurslar düzenliyor.